Quantcast

8 συνθήματα ατόφιας βρετανικής ευρηματικότητας, έτσι γιατί τους λατρεύουμε

THIS IS ENGLAND!

Γιάννης Καραμίχος

27 Οκτωβρίου 2020

Μακριά από τα Βαλκάνια και τον καυτό ήλιο της Μεσογείου, σε ένα μέρος μουντό και τις περισσότερες μέρες του χρόνου βροχερό, κάποιοι μύστες της Γηραιάς Αλβιώνας αποφάσισαν πως το ποδόσφαιρο είναι βαρετό χωρίς μπυροποσίες, μπάχαλα και lifestyle οπαδικό. Επηρεασμένοι από το πανκ ρεύμα της εποχής, οι Βρετανοί της γενιάς των Sex Pistols, των The Clash και των Dead Kennedys, βγάλαν το πέτσινο μάυρο μπουφάν τους από την ντουλάπα, τοποθέτησαν τις κονκάρδες των αγαπημένων τους μπαντών επάνω, φορέσαν τις μπορντό αρβύλες τους και γεμάτοι ενέργεια, κατηφόρισαν προς τα γήπεδα για να γράψουν την δική τους ιστορία στις κερκίδες (αλλά και έξω από αυτές). Κι αν η Αρχαία Ελλάδα θεωρείται από πολλούς το λίκνο του πολιτισμού και η σοφία της πηγή έμπνευσης οικουμενικά, τότε θα μπορούσαμε να πούμε οτι η Μεγάλη Βρετανία την δεκαετία του ΄80 αποτέλεσε κάτι ανάλογο όσον αφορά το οπαδικό κομμάτι για τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα την δεκαετία εκείνη, κάθε κερκίδα που σεβόταν την οπαδική της υπόσταση, μαζί με το κασκόλ της αγαπημένης τους ομάδας, απαραίτητο “αξεσουάρ” για τον δρόμο προς το γήπεδο ήταν και μια βρετανική σημαία.

Με τον καιρό όμως κι αφού ο χουλιγκανισμός στην Μεγαλή Βρετανία είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κύβερνηση της Αγγλίας με επικεφαλής την Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να πάρει ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας.  Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός της Αγγλίας από το 1979. Η πολιτική της Θάτσερ έχει χαρακτηριστεί ως αντιλαϊκή ουκ ολίγες φορές και η διαμάχη της με τα εργατικά συνδικάτα ήταν μόνιμη. Εκείνη πίστευε πως το ποδόσφαιρο ήταν ένα άθλημα για πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μετά από πολλούς νεκρούς σε αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος και καμία απολύτως αντίδραση, ήρθε το τραγικό περιστατικό που την έκανε να αισθανθεί ντροπή. Μάλλον από εγωισμό. Οι 39 νεκροί του Χέιζελ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουβέντους, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι γι’ αυτήν. Κι έτσι το οπαδικό κίνημα της πανκ κουλτούρας άρχιζε σιγά σιγά να ξεφτύνει.

Παρόλα αυτά, επειδή η Αγγλία ποτέ δεν πεθαίνει και πάντα θα βρίσκει τρόπους να μας εντυπωσιάζει οπαδικά ,όσο περνούσαν τα χρόνια,τα πέτσινα μπουφάν άρχιζαν να δίνουν τα σκήπτρα στις τραγιάσκες και τα ξυλίκια στους δρόμους αντικαταστάθηκαν με εμπνευσμένα συνθήματα καυλάντηδων μπυροκοιλιάδων. Οι Άγγλοι μπορεί να μην θεωρούνται πλέον και οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί, αλλά τα συνθήματα τους και η γενικότερη παρουσία τους στα γήπεδα, πάντα θα φέρει φαρδιά πλατιά την βρετανική τους ταυτότητα. ‘Ετσι για να μην ξεχνάμε και ποιοι είναι οι γηπεδικοί μας πατέρες.

Πάμε όμως να δούμε τα συνθήματα που μας κάνουν να τους λατρεύουμε λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό:

1. Harry Potter is coming for you (Οπαδοί West Ham σε Jonjo Shelvey)

Η ομοιότητα του Σέλβι με τον Βόλντεμορτ, πηγή έμπνευσης για Γουεστχαμικό καυλάντισμα

2. You’re nothing special,we lose every week (Oπαδοί West Ham σε αυτούς της Σίτυ)

Σιγά το κατόρθωμα! Κάθε βδομάδα χάνουμε! Ο αυτοσαρκασμός στο απώγειο του.

3. Let’s pretend we scored a goal (Οπαδοί  Άστον Βίλα στον εαυτό τους)

Το ματς στο 85, η ομάδα τους χάνει 3-0, τι να κάνουν για να περάσει ευχάριστα η ώρα; Ας προσποιηθούν οτι βάλαν γκολ πανηγυρίζοντας με το χαρακτηριστικό “yeahhh”

4.We want our dick back (Οπαδοί Σάντερλαντ στους σεκιούριτυ)

Οι οπαδοί της Σάντερλαντ βρήκαν αρκετά κουλ να παίξουν βόλευ με ένα τεράστιο πλαστικό πέος κατά την διαρκεία του αγώνα. Για κακή τους τύχη, οι σεκιούριτι δεν το βρήκαν τόσο αστείο και το κατέσχεσαν αμέσως, με τους Άγγλους να το ζητάνε σπαρακτικά πίσω.

5. Luis Suarez, your teeth are offside (Οπαδοί Γιουνάιτεντ στον Ουρουγουανό)

Τα δόντια οφσάιντ και πολύ αιχμηρά. Ρωτήστε και τον Κιελίνι.

6.He went for a shit ( Οπαδοί Σαουθάμπτον στον Jason Puncheon )

Ο Jason Puncheon είχε μάλλον κάποιες στομαχικές διαταραχές την ώρα του αγώνα και κατά την επιστροφή του έτυχε…αποθεωτικής υποδοχής.

7.What a waste of council tax, we paid for your hats (Oπαδοί fc united σε τσότσμπα)

Τι θλιβερό να πληρώνεις από τους φόρους σου τις περικεφαλαίες των μπάτσων, αναρωτιούνται οι οπαδοί της fc United!

8. John Terry is shagging your wife (Οπαδοί της Στόουκ στον Φράνκ Λάμπαρντ)

Η Αγγλική βερσιόν του ‘Άντζα Κερατά’!

 

THIS IS ENGLAND!

Best of internet