Quantcast

30 χρόνια αποτυχίες: ένα αφιέρωμα σε αγώνες που δεν άρχισαν ή δεν έληξαν ποτέ, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

15 χρυσές σελίδες της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού

Στα Δίχτυα

20 Μαρτίου 2019

Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, που διέκοψε ο Γερμανός διαιτητής Μάρκο Φριτζ, είναι ένα από τα πολλά ματς στη χώρα μας που δεν είδαμε ποτέ να ολοκληρώνονται. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί τέτοια παράδοση στα ντέρμπι τα τελευταία χρόνια που οι πιθανότητες ολοκλήρωσης ή μη ενός σημαντικού αγώνα είναι σχεδόν 50-50. Την τελευταία δεκαετία, μόλις δύο σεζόν ολοκληρώθηκαν στην Super League χωρίς διακοπές αγώνων και αφαιρέσεις βαθμών.

Από τη συγκεκριμένη παράδοση φυσικά δεν λείπει και το μπάσκετ όπου φέτος ένας αγώνας διακόπηκε στο ημίχρονο και άλλος ένας δεν έγινε ποτέ, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε οπαδούς να κρύβονται πίσω από κουρτίνες ή Έλληνες και Σέρβους παίχτες να κυνηγιούνται στο παρκέ του ΟΑΚΑ σε φιλικό(!) αγώνα το 2010.

Κάνουμε μια αναδρομή σε όλες αυτές τις συγκινήσεις που μας πρόσφεραν για τους λάθος λόγους αγώνες που δεν άρχισαν ή δεν τελείωσαν τα τελευταία 30 χρόνια:

Άρης – Παναθηναϊκός, ημιτελικός κυπέλλου μπάσκετ 1989

Τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο συσχετισμός δυνάμεων στο ελληνικό μπάσκετ διέφερε σημαντικά από τον αντίστοιχο σημερινό, αφού θα έλεγε κανείς ότι οι ομάδες της Θεσσαλονίκης είχαν στη φάπα αυτές της πρωτεύουσας. Ο ΠΑΟ, που είχε τερματίσει τρίτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, έχασε τη σειρά των ημιτελικών από τον ΠΑΟΚ με 1-3, έχοντας σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία του τελευταίου αγώνα της σειράς, στον “Τάφο του Ινδού“.

Η διοίκηση του ΠΑΟ (ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν πρόεδρος του ερασιτέχνη) αποφασίζει να μην κατέβει η ομάδα να παίξει στον ημιτελικό κυπέλλου με τον Άρη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διαιτησίες που αντιμετώπιζαν οι πράσινοι απέναντι στις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Έτσι, ο επαναληπτικός ημιτελικός της Μεγάλης Τρίτης του 1989 δεν γίνεται ποτέ και ο Άρης προκρίνεται στον τελικό του κυπέλλου.

ΟΣΦΠ – ΠΑΟ, τελικοί πρωταθλήματος μπάσκετ 1993

Άλλη μια παρόμοια απόφαση της τότε διοίκησης του μπασκετικού ΠΑΟ είχαμε το Μάιο του 1993, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος επέμεινε στην απόφαση του να μην κατεβάσει την ομάδα για τον τέταρτο ματς της σειράς των τελικών του πρωταθλήματος, στο ΣΕΦ. Οι πράσινοι είχαν παράπονα από τη διαιτησία του τρίτου τελικού, όταν ο διαιτητής Παπαδημητρίου αντικαταστάθηκε επικαλούμενος πρόβλημα στο μάτι, και ο ΟΣΦΠ κέρδισε με 77-72 και πρωταγωνιστή τον Πάσπαλι. Το θέαμα με τον Τάκη Τσουκαλά ντυμένο στα πράσινα να κάνει προθέρμανση, αλλά και οι χορεύτριες με τις ζαρτιέρες ήταν αρκετά ώστε να μην στεναχωρηθεί κανένας για τη μη εμφάνιση του αιώνιου αντιπάλου στο παρκέ.

ΑΕΚ – ΟΣΦΠ, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1993-94

Υπάρχουν αγώνες που διακόπηκαν με ξεκάθαρη υπαιτιότητα κάποιας ομάδας, και υπάρχει και το ΑΕΚ-Ολυμπιακός το φθινόπωρο του 1993 που επισης διακόπηκε με ξεκάθαρη υπαιτιότητα της ΑΕΚ για το οποίο χρειάστηκαν εκθέσεις επί εκθέσεων και γνώσεις ηλεκτρολογίας για να βγει κάποιο συμπέρασμα.

Με το σκορ 1-1, οι προβολείς του γηπέδου έσβησαν στο 83′ και για εβδομάδες οι δύο αντίπαλοι μάλωναν για το αν έφταιγε η ΔΕΗ ή το έκανε επίτηδες η ΑΕΚ. Να σημειωθεί ότι υπήρχε γενικότερο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στην Αττική εκείνο το βράδυ αφού διακοπές ρεύματος παρατηρήθηκαν και στη Βουλή(!) αλλά και στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου. Ιστορική είναι η ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη στον παρατηρητή του αγώνα που πίεζε να αποκατασταθεί η βλάβη για να συνεχιστεί ο αγώνας:

“Και τι είμαι εγώ; Ηλεκτρολόγος; Άσε μας τώρα με τις μαλ@κίες σου κι εσύ…”

8 χρόνια αργότερα, με αφορμή άλλο ένα ντέρμπι που διακόπηκε, ο Στέλιος Μανωλάς έκανε αυτή τη δήλωση, ενοχοποιώντας εμμέσως το Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά λίγη σημασία είχε πλέον:

Αθηναϊκός – Άρης, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1996-97

Ένα απόλυτα ελληνικό περιστατικό συνέβη τον Ιανουάριο του 1997, όταν ο Άρης πήγε στο Βύρωνα να παίξει με τον Αθηναϊκό χωρίς τα δελτία των παιχτών του. Οι άνθρωποι της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ ξέχασαν στο πούλμαν τα δελτία των ποδοσφαιριστών, το πούλμαν έφυγε, η αστυνομία το βρήκε και έφερε πίσω τα δελτία, αλλά ο διαιτητής Μπίκας έίχε ήδη κλείσει το φύλλο αγώνα. Μια ομορφιά.

ΑΕΚ-ΟΣΦΠ, Κύπελλο ποδοσφαίρου, 2001

Τον Ιανουάριο του 2001 η ΑΕΚ υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στο Ν. Γκούμας σε ένα ιστορικό παιχνίδι, για τους λάθος πάντα λόγους. Έχοντας προηγηθεί με το Βασίλη Λάκη, η ΑΕΚ μένει αρχικά με 10 παίχτες στο 52′ λόγω αποβολής του Ζήκου με δεύτερη κίτρινη. Λίγο αργότερα, ο Ντέμης Νικολαΐδης κάτι λέει για το σπιτάκι του διαιτητή Ποντίκη και παίρνει κι αυτός την άγουσα για τα αποδυτήρια. Η ΑΕΚ μένει με 9 παίχτες, ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει με το Νινιάδη στο 67′ και η Νέα Φιλαδέλφεια βράζει.

Κάπου εκεί, ο τότε διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Πέτρος Στάθης, δίνει εντολή σε 3 παίχτες της ομάδας να πέσουν κάνοντας τους τραυματίες. Δέλλας, Πέτκοφ και Λάκης βρίσκονται στο έδαφος και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο αγώνας κατακυρώνεται με σκορ 0-2 υπέρ του Ολυμπιακού, και ο Ποντίκης δε νιώθει καθόλου μοναξιά στο δρόμο για τα αποδυτήρια, συνοδευόμενος από μια διμοιρία ΜΑΤ.

Ελλάδα-Σερβία, φιλικό μπάσκετ, 2010

Ένα συνηθισμένο μπασκετικό φιλικό μεταξύ των όρθοντοξ μπράδερς, Ελλάδας και Σερβίας, τον Αύγουστο του 2010 εξελίχθηκε σε ακραίο βρωμόξυλο μεταξύ των αθλητών των δύο ομάδων. Δυόμιση λεπτά πριν το τέλος του αγώνα και ενώ το σκορ ήταν 74-73, ο Τεόντοσιτς δεν αντέδρασε ήρεμα σε παρατηρήσεις που του έκανε ο Φώτσης, ο Διαμαντίδης πήγε να τους χωρίσει αλλά η κατάσταση κλιμακώθηκε ανεξέλεγκτα με πρωταγωνιστές τους Κρστιτς, Φώτση, Σχορτσιανίτη, και τον Μπουρούση να τρώει μια καρεκλιά και να τραυματίζεται. Υπέροχη ήταν και η περιγραφή του ξύλου από το τηλεοπτικό δίδυμο Βαγγέλη Ιωάννου – Δημήτρη Χατζηγεωργίου. Ο αγώνας εννοείται ότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Άρης – Αστέρας Τρίπολης, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2011-12

Η πρώτη γυναίκα – θύμα βίας σε ποδοσφαιρικό αγώνα έμελλε να είναι η οσιομάρτυς Χρυσούλα Κουρομπύλια, δεύτερη βοηθός του διαιτητή Σταύρου Τριτσώνη στο Άρης-Αστέρας Τρίπολης του 2012. Στο τέλος του α’ ημιχρόνου και με τον Άρη να προηγείται 1-0, ένα μπουκάλι εκτοξεύεται από την εξέδρα στην επόπτη η οποία δείχνει ότι έχει χτυπήσει στη μέση. Ο αγώνας διακόπτεται για πάνω από μια ώρα, η Κουρομπύλια δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει και αποφασίζεται η οριστική διακοπή του αγώνα. Ο Άρης τιμωρείται με μηδενισμό και αφαίρεση τριών βαθμών, κάτι που του στερεί την έξοδο στην Ευρώπη και τα συνεπακόλουθα οικονομικά οφέλη. Δύο χρόνια αργότερα ο Άρης θα υποβιβαστεί για τρίτη φορά στη Β’ Εθνική.

ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2011-12

Το Μάρτιο του 2012 ο Παναθηναϊκός προερχόταν από δύο αυτοκτονίες απέναντι σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και έχανε από τα χέρια του ένα δικό του πρωτάθλημα. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 25η αγωνιστική της Superleague ήθελε μόνο νίκη, μια νίκη που δυσκόλεψε πολύ όταν ο Αμπντούν έβαζε μπροστά στο σκορ τους ερυθρόλευκους στο 51′. Η συνέχεια περιλάμβανε επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου, μπούκα οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, διακοπή στο 83′ κατακύρωση του ματς με 0-3 στον Ολυμπιακό. Κάπως έτσι, άλλο ένα πρωτάθλημα έπιανε λιμάνι.

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ, τελικοί πρωταθλήματος μπάσκετ 2013

Τον Ιούνιο του 2013, ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το 33ο πρωτάθλημα μπάσκετ της ιστορίας του, ωστόσο για να φτάσει εκεί έπρεπε να περάσει από έναν επεισοδιακό τρίτο τελικό που διακόπηκε λίγο πριν τη λήξη του. Με το σκορ 72-76 υπέρ των πράσινων, ο πάγκος των φιλοξενούμενων δέχθηκε επίθεση με κροτίδες και αντικείμενα λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα. Οι διαιτητές διέταξαν εκκένωση του γηπέδου, ωστόσο κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού διάλεξαν να κρυφτούν πίσω από τις κουρτίνες, νομίζοντας πως δεν θα γίνουν αντιληπτοί. Τελικά μάλλον έγιναν:

ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2015-16

Το Νοέμβριο του 2015, το αιώνιο ντέρμπι με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό θα γινόταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μια φωτοβολίδα όμως που πέτυχε τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον στην αναγνωριστική βόλτα των παιχτών του Ολυμπιακού, έδωσε πρόωρο τέλος στον αγώνα πολύ πριν την προγραμματισμένη έναρξη του, και άρχισε ένα πάρτι καφρίλας με πρωταγωνιστές τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και την αστυνομία. Ο Ολυμπιακός έπαιρνε ένα εύκολο διπλό στα χαρτιά με 0-3 και οι πράσινοι κέρδιζαν άλλη μια αφαίρεση βαθμών, 4 ματς κεκλεισμένων και χρηματικό πρόστιμο 190.000 ευρώ. Όμορφες εικόνες, για άλλη μια φορά:

ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ, ημιτελικός κυπέλλου ποδοσφαίρου, 2016

Ο ημιτελικός κυπέλλου του 2016 μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού που έγινε στην Τούμπα, διακόπηκε λίγο πριν τη λήξη με σκορ 1-2, μετά την αποβολή του Μακ στο 89′ όταν διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι που δεν καταλογίστηκε υπέρ του σε ανατροπή του Καπίνο. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ, που δεν φημίζονται για την ψυχραιμία τους, μπούκαραν στον αγωνιστικό χώρο και πήραν στο κυνήγι το διαιτητή Παππά, ο οποίος διέκοψε τον αγώνα. Με απόφαση του Ιβάν Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε για τον επαναληπτικό του Γ. Καραϊσκάκης τη Μεγάλη Τετάρτη του 2016 και έτσι ο Ολυμπιακός πέρασε στον τελικό, όπου έχασε από την ΑΕΚ.

ΠΑΟΚ-ΠΑΟ, playoff ποδοσφαίρου 2017

Το Μάιο του 2017, ο αγώνας μεταξύ ΠΑΟ και ΠΑΟΚ για τη 2η αγωνιστική των playoff τελείωσε πρόωρα όταν ένα κουτάκι μπύρας που εκτοξεύτηκε από την κερκίδα βρήκε τον Βλάνταν Ίβιτς στο κεφάλι, στο 53ο λεπτό. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο αγώνας διεκόπη με υπαιτιότητα του ΠΑΟ, που αργότερα τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών τόσο για τα playoff όσο και για το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.

Gepostet von Sta Dixtya am Mittwoch, 17. Mai 2017

Οι χέιτερς βέβαια διακρίνουν μια δόση θεατρινισμού σε αυτό το βίντεο με πρωταγωνιστή τον Σέρβο προπονητή και τον Παντελή Κωνσταντινίδη:

Στην ιστορία έμεινε και αυτή η δήλωση του Μελισσανίδη για διχτάκι κομμωτηρίου, ένα χρόνο μετά:

Αλλά και η βαλλιστική εξέταση που διενήργησε ο Κώστας Ραπτόπουλος στην εκπομπή του:

Δεν πέφτει ο Βλάνταν

Και εις Άλφα με υγεία

Gepostet von Sta Dixtya am Sonntag, 21. Mai 2017

ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2017-18

Το Φεβρουάριο του 2018, ο Σάββας Θεοδωρίδης πήρε την ομάδα και έφυγε όταν πριν τη σέντρα του ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ ένα ρολό ταμειακής μηχανής που εκτοξέυτηκε από την κερκίδα της Τούμπας πέτυχε τον Όσκαρ Γκαρσία στο κεφάλι. Ένας αγώνας που στέρησε το μισό τίτλο από τους Θεσσαλονικείς, με τον Βιεϊρίνια να φωνάζει αγανακτισμένος “τιναφτορε“.

Βιερίνια Τσουκαλάς

Τιναφτορε;

Gepostet von Abaluben am Montag, 26. Februar 2018

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2017-18

Στις 11 Μαρτίου 2018, ένα γκολ του Βαρέλα που αρχικά μέτρησε, στη συνέχεια δεν μέτρησε και τελικά ξαναμέτρησε στα αποδυτήρια, αλλά η αρχική ακύρωση του είχε προλάβει να βάλει τον Ιβάν Σαββίδη έξαλλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με την εικόνα του όπλου του να κάνει το γύρο του πλανήτη, σημάδεψε το πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18 και γέννησε μια σκληρή κόντρα μεταξύ των δύο δικεφάλων, που δύσκολα να ξεχαστεί στο άμεσο μέλλον.

Ο αγώνας διακόπηκε, ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμων και το πρωτάθλημα πανηγυρίστηκε από δύο ομάδες στο τέλος της σεζόν, καθώς οι φίλοι της ΑΕΚ έζησαν το 2008 από την ανάποδη.

True story

Gepostet von Abaluben am Donnerstag, 29. März 2018

Best of internet