Quantcast

Όταν ο ΠΑΟΚ έχανε μισό πρωτάθλημα για ένα ρολό χαρτί και ο Βιεϊρίνια αναφωνούσε «ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ»

Ένα ντέρμπι που δεν άρχισε ποτέ με πρωταγωνιστές ένα ρολό ταμειακής και ένα σκουτεράκι

THE NEWSROOM

25 Φεβρουαρίου 2019

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αγαπητοί φίλοι, μπορείς να γράψεις πολλά περισσότερα για ματς που δεν άρχισαν ποτέ, παρά για ματς που παίχτηκαν και ολοκληρώθηκαν κανονικά. Και ο αγώνας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2017-18 επιβεβαιώνει πανηγυρικά αυτό τον ισχυρισμό.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2018, ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ που δεν παίχτηκε ποτέ και θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί “ντέρμπι της ταμειακής μηχανής” έμελλε να κρίνει πρακτικά υπέρ της ΑΕΚ και σίγουρα εις βάρος του ΠΑΟΚ το μισό πρωτάθλημα εκείνης της ταραχώδους σεζόν. Το άλλο μισό θα κρινόταν δύο Κυριακές αργότερα, από ένα όπλο. Ας θυμηθούμε το κλίμα του ντέρμπι και τα γεγονότα γύρω από αυτό.

Η Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 είχε τα στοιχεία μιας φιέστας για τον ΠΑΟΚ, που 33 χρόνια μετά το τελευταίο του πρωτάθλημα ένιωθε πιο κοντά από ποτέ σε μια κατάκτηση πρωταθλήματος. Η νίκη επί του παραπαίοντος Ολυμπιακού, που ήταν έτοιμος να ξαναφέρει τον Τάκη Λεμονή μετά από τις απανωτές γκέλες του Γκαρσία, θα ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα, καθώς το μόνο εμπόδιο που θα απέμενε για τους ασπρόμαυρους ήταν το εντός έδρας ματς με την ΑΕΚ δύο εβδομάδες αργότερα. Για κάποιο λόγο βέβαια οι Θεσσαλονικείς δεν υπολόγιζαν τόσο την ΑΕΚ ως συνδιεκδικήτρια, ίσως λόγω του ακριβότερου ρόστερ αλλά και της αυτοπεποίθησης που απόρρεε από τις 10 συνεχόμενες νίκες που μετρούσε μέχρι εκείνη τη μέρα η ομάδα του Λουτσέσκου. Ενδεικτικό αυτής της αυτοπεποίθησης ήταν και αυτό το σκηνικό μεταξύ Γιώργου Μίνου και Γιάννη Κοντοέ, ένα μήνα νωρίτερα στην Αθλητική Κυριακή, όταν ο Κοντοές τόλμησε να θεωρήσει την ΑΕΚ καλύτερη από τον ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει εντός έδρας από την ΑΕΚ μερικές εβδομάδες πριν, και σε συνδυασμό με την πρωτόδικη τιμωρία για είσοδο οπαδών του στον αγωνιστικό χώρο, ήταν ουσιαστικά εκτός διεκδίκησης του τίτλου, έχοντας 43 βαθμούς (46 χωρίς την  τιμωρία). Η ΑΕΚ βρισκόταν στη δεύτερη θέση με  50 βαθμούς και ρεκόρ 15-5-2 κα ο ΠΑΟΚ απολάμβανε τη μοναξιά της κορυφής με 52 βαθμούς και ρεκόρ 16-4-2, έχοντας καλύψει με ένα σερί 10 νικών (σε συνδυασμό με τις γκέλες των υπολοίπων) το εφιαλτικό ξεκίνημα της χρονιάς.

Η βροχή που έπεφτε στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει 30.000 φίλους του ΠΑΟΚ από το να βρεθούν στις κερκίδες του γηπέδου της Τούμπας, στις οποίες βρέθηκε κρεμασμένο και ένα σκουτεράκι δίνοντας από νωρίς μια σουρεάλ πινελιά στον αγώνα και όσα θα ακολουθούσαν λίγο αργότερα. Ένα σκουτεράκι που διεκομήσθη με ασθενοφόρο στην κερκίδα, όπως θα μαθαίναμε μερικές μέρες αργότερα στην απολογία του ΠΑΟΚ στον αθλητικό δικαστή.

Η εικόνα των δύο ομάδων να κατευθύνονται στο κέντρο του γηπέδου και οι καθιερωμένες φωτογραφίες πριν τη σέντρα αποδείχθηκαν οι τελευταίες στιγμές ενός αγώνα που δεν θα ξεκινούσε ποτέ. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ, μπροστά στον φόβο να στερηθεί η ομάδα τους αυτό που είχε πετύχει στον αγωνιστικό χώρο, παρουσιάστηκαν υποδειγματικοί για τα δεδομένα της Τούμπας, που θύμιζε εκκλησία, σε σύγκριση πάντα με το βεβαρυμένο παρελθόν της, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό.

 

Στιγμές πριν τη σέντρα, ένα από τα εκατοντάδες χαρτάκια που έριξαν οι οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο για τη δημιουργία ατμόσφαιρας, πετυχαίνει τον Όσκαρ Γκαρσία, ο οποίος πέφτει αμέσως στο έδαφος δείχνοντας ότι έχει χτυπηθεί στο κεφάλι. Ήταν η αρχή ενός εφιάλτη για τον ΠΑΟΚ που έβλεπε την αγωνία για έναν αγώνα – σταθμό για την ιστορία του συλλόγου και το όνειρο κατάκτησης ενός πρωταθλήματος να γκρεμίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης, σαν έτοιμος από καιρό, ενημερώνει τον διαιτητή ότι παίρνει την ομάδα και φεύγει και οι παίχτες του Ολυμπιακού αποσύρονται στα αποδυτήρια, από όπου δεν θα ξαναβγουν ποτέ.

Ο Βιεϊρίνια μένει να απορεί με την αποχώρηση των αντιπάλων του και η φράση “τιναφτορε” που εκστομίζει μπροστά στην κάμερα θα γίνει το απόλυτο ποδοσφαιρικό meme του 2018:

Βιερίνια Τσουκαλάς

Τιναφτορε;

Gepostet von Abaluben am Montag, 26. Februar 2018

Ο αγώνας αποτελούσε ήδη παρελθόν και αυτό που έμενε ήταν το τί θα γράψει ο Αρετόπουλος στο φύλλο αγώνα και ποια θα είναι η τιμωρία του υπαίτιου της διακοπής. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα από την είσοδο των ομάδων στον αγωνιστιό χώρο μέχρι την αποχώρηση του Ολυμπιακού έγιναν δημοφιλές σκετσάκι σε όλα τα σχολεία της χώρας, και αυτό είναι ένα μικρό δείγμα:

Γκαρσία αναπαράσταση σε σχολείο

Στείλτε μας το δικό σας homemade video εμπνευσμένο από την "μάχη της Τούμπας" και τα καλύτερα θα τα ποστάρουμε στο Abaluben

Gepostet von Abaluben am Donnerstag, 1. März 2018

2ο γελ Πεύκης

Η μάχη της τούμπας από το 2ο ΓΕΛ Πεύκης – Δώστε τους αγάπη

Gepostet von Abaluben am Freitag, 2. März 2018

Στην ιδιωτική εκπαίδευση βέβαια δεν αρκέστηκαν στην αναπαράσταση  των γεγονότων αλλά εξέτασαν τη ρίψη με όρους Φυσικής:

Γκαρσία θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειας

Ο κύριος Ζάχος από το φροντιστήριο Μέθοδος αναλύει το χτύπημα στον Γκαρσία με βάση το θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειαςπηγή βίντεο του χτυπήματος: tzantzaras.gr – Easy Computer – https://www.facebook.com/groups/130952557098702/?ref=group_header

Gepostet von Abaluben am Montag, 26. Februar 2018

Επιστρέφοντας στα του αγώνα, η τύχη της αναμέτρησης ήταν πλέον δικαστική υπόθεση, με τον ΠΑΟΚ να κάνει ένσταση για αντικανονική μη διεξαγωγή του ματς στηρίζομενος στο ότι σύμφωνα με το γιατρό του αγώνα ο Γκαρσία έφερε μια εσωτερική αμυχή στο άνω χείλος που δεν τον εμποδίζει να εκτελέσει τα καθήκοντα του. Ο Γκαρσία μετέβη σε ιδιωτική κλινική όπου τον είδαμε σε φωτογραφίες με κολάρο, οι οποίες δεν έπεισαν ιδιαίτερα τους Θεσσαλονικείς.

Περίπου μια εβδομάδα μετά τη διακοπή του ματς, η πρωτόδικη απόφαση του αθ.ητικού δικαστή έδινε το ματς στον Ολυμπιακό και επιπλέον αφαιρούσε από τον ΠΑΟΚ 3 βαθμούς, χρίζοντας αυτόματα την ΑΕΚ φαβορί. Πράλληλα, τα δύο επομενα εντός έδρας ματς του ΠΑΟΚ (περιλαμβανομένου του ντέρμπι με την ΑΕΚ) θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών.  Απόφαση που θα άλλαζε εν μέρει τα ξημερώματα πριν τη διεξαγωγή του ντέρμπι του δικεφάλου, στο οποίο γράφτηκε άλλο ένα χρυσό κεφάλαιο στην ιστορία της αγωνιστικής περιόδου 2017-18.

Για την ιστορία, ο οπαδός του ΠΑΟΚ που έριξε το φονικό ρολό συνελήφθη και 8 μήνες αργότερα τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή, ενώ ο μεγαλόψυχος Ισπανός κόουτς τον συγχώρησε παρότι η εγκληματική ρίψη του χαρτιού παραλίγο να του αφαιρέσει τη ζωή.

«Δεν θα ήθελα να προβώ σε κάποιο σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως έχω συγχωρέσει τον οπαδό για την πράξη του. Έχω ξεχάσει το περιστατικό στην Τούμπα και δεν θέλω να το σκέφτομαι άλλο»

Τα κολάρα πάντως ξαναέκαναν την εμφάνιση τους στο φετινό ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα αυτή τη φορά, αφού κανένα ρολό και κανένα όπλο δεν μπορεί να στερήσει τον φετινό τίτλο από τον Δικέφαλο του Βορρά.

 

Best of internet