Οι αμαζόνες της συγχρονισμένης κολύμβησης, ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο του Τόκιο

Με Παπάζογλου και Πλατανιώτη, στην πισίνα πάντα πρώτοι

THE NEWSROOM

12 Νοεμβρίου 2020

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έρχονται. Έρχονται ως εποχιακό φάρμακο. Όχι σαν αυτό που περιμένουμε οσονούπω για να επιστρέψουμε στις ζωές μας μετά τον εφιάλτη της πανδημίας, του εγκλεισμού και της καραντίνας. Αλλά ένα φάρμακο που θα επιδρά στον οργανισμό μας κοντά ένα μήνα, θα το λάβουμε μέσω οπτικού ερεθισμού και θα ανεβάσει τα επίπεδα της σεροτονίνης μας στα ύψη. Γιατί στην τελική, αυτό προσφέρει η μεγαλοπρεπέστερη αθλητική διοργάνωση από καταβολής ανθρωπότητας. Έναν ατελείωτο αθλητικό οργασμό για όλα τα γούστα, όλες τις ώρες και σε κάθε τηλεοπτικό δέκτη ανά τον κόσμο.

Λίγη από την αστρόσκονη των Ολυμπιακών Αγώνων θα επιχειρήσουν να πάρουν και οι Ελληνίδες αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Εβελίνα Παπάζογλου. Τα ‘χρυσά’ κορίτσια της πισίνας, ήταν από μικρές στον ίδιο σύλλογο, στη Μεταμόρφωση. Η εξέλιξή τους ήταν παράλληλη και η αγάπη τους για τη συγχρονισμένη κολύμβηση τις έφερε κοντά. Έπειτα από αρκετές προπονήσεις που έκαναν μαζί, έγιναν επίσημα ντουέτο το 2014, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή τόσο για τις ίδιες, όσο και για την ελληνική κολύμβηση. Μαζί πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μαζί ταξίδεψαν σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η πανδημία του κορωνοϊού τις βρήκε λίγο πριν «σφραγίσουν» το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και τους άλλαξε τα σχέδια. Ωστόσο, η περίοδος αυτή είχε και κάτι πολύ θετικό. Την ένταξή τους στη «Νέα Γενιά Ολυμπιονικών» της bwin. Ο νέος μεγάλος χορηγός των δύο πρωταθλητριών τους επιτρέπει, σε μια περίοδο γεμάτη αβεβαιότητα, να δουλέψουν απερίσπαστα, να τελειοποιήσουν την προπόνησή τους και να ταξιδέψουν σε καμπ και τουρνουά που θα τις εξελίξουν ακόμα περισσότερο, βοηθώντας τους να είναι πανέτοιμες για τη μεγάλη πρόκληση του Τόκιο.
Η ένταξή τους στην οικογένεια της bwin, στην οποία βρίσκονται πλέον 15 ταλαντούχοι αθλητές ατομικών αθλημάτων, φέρνει το όνειρο πιο κοντά κι όταν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχηματικά brand παγκοσμίως αποφασίζει να στηρίξει εμπράκτως μια αθλητική καριέρα, είναι δεδομένο ότι αλλάζει και η ψυχολογία του αθλητή.
‘Οσον αφορά την κάθε αθλήτρια ξεχωριστά, οι συστάσεις περιττεύουν αλλά καλό είναι να μάθει ο κόσμος πως η αγάπη και η αφοσίωση στον τομέα που ακολουθείς, σε πάει στα αστέρια.
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες αθλήτριες συγχρονισμένη κολύμβησης στον κόσμο. H Ευαγγελία γεννήθηκε το 1994 και λάτρεψε από μικρό παιδί το νερό και τον χορό. Κατάφερε να συνδυάσει τις δύο αγάπες της στο άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης, με το οποίο ξεκίνησε να ασχολείται όταν ήταν επτά ετών.  Οι πισίνες την κέρδισαν αμέσως κι η καριέρα της δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι έκανε τη σωστή επιλογή.

Στο υψηλότερο επίπεδο

Η Πλατανιώτη έχει πετύχει πολύ σημαντικές διακρίσεις, δείχνοντας αξιοσημείωτη διάρκεια και συνεχή βελτίωση, που της επιτρέπει όχι απλά να βρίσκεται για πολλά χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά και να εξελίσσεται συνεχώς. Το 2009 κέρδισε στο σόλο τη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου, τη Ρωσία, ενώ δύο χρόνια αργότερα πήρε ευρωπαϊκό μετάλλιο στο ντουέτο. Το 2012, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, μια στιγμή που ακόμα και σήμερα ξεχωρίζει. Φυσικά, το ραντεβού της με το σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη ανανεώθηκε. Το 2016 έδωσε το «παρών» στους Ολυμπιακούς του Ρίο, όπου κατέλαβε τη 10η θέση, ενώ τα όνειρα δεν σταματούν, καθώς βρίσκεται μια ανάσα από την εξασφάλιση της πρόκριση στους Αγώνες του Τόκιο.

Όσον αφορά τώρα το ταίρι της στις πισίνες, Εβελίνα Παπάζογλου, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Η Εβελίνα Παπάζογλου μπήκε στην πισίνα όταν ήταν 4.5 χρονών, εμπνευσμένη από τη μεγάλη αδερφή της. Αφού έμαθε να κολυμπάει καλά, εντάχθηκε στο τμήμα της συγχρονισμένης κολύμβησης κι από τότε δεν κοίταξε ποτέ πίσω! Η Εβελίνα γεννήθηκε το 1995 και έχοντας αποφασίσει να αφοσιωθεί σε ένα άθλημα που απαιτεί καθημερινά πάρα πολλές ώρες, η Εβελίνα έμαθε από πολύ μικρή ηλικία να έχει πειθαρχία και πρόγραμμα. Πήγαινε από παιδί καθημερινά στην προπόνηση και συνεχώς έβρισκε κίνητρο ούτως ώστε να εξελίσσεται και να ξεπερνά τις δυσκολίες που της παρουσιάζονταν. Η αγάπη της για τη συγχρονισμένη κολύμβηση υπερίσχυσε όλων των εμποδίων, έτσι ώστε όχι απλά να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο!

Με το βλέμμα στο Τόκιο

Η Παπάζογλου ήταν πανέτοιμη για το προολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο θα «σφράγιζε» το εισιτήριο για τους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της, όμως το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε στην αναβολή τόσο του τουρνουά, όσο και της μεγάλης διοργάνωσης του Τόκιο.  Φυσικά, αυτό δεν την πτοεί. Η αθλήτρια της Μεταμόρφωσης συνεχίζει την εντατική προετοιμασία με την συναθλήτριά της Ευαγγελία Πλατανιώτη και ετοιμάζεται για μια ακόμα πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα «χρυσά» κορίτσια της συγχρονισμένης κολύμβησης έμαθαν να ξεπερνούν όλα τα εμπόδια και ετοιμάζονται για το Τόκιο, έχοντας στο πλευρό τους την πολύτιμη υποστήριξη της
«Ο χορός είναι πιο απαιτητικός από τον αθλητισμό» έλεγε η σπουδαία μπαλαρίνα Αλίνα Κογιοκάρου, ενώ η κολυμβήτρια Ανέτ Κέλερμαν είχε δηλώσει πως «το κολύμπι ακονίζει τη φαντασία». Το «χρυσό» δίδυμο της ελληνικής συγχρονισμένης κολύμβησης, Εβελίνα Παπάζογλου και Ευαγγελία Πλατανιώτη, βρήκε από πολύ μικρή ηλικία την αρμονία ανάμεσα στον χορό και τον αθλητισμό. Σύντομα, κατάλαβαν αμφότερες πως όλα όσα είχαν φανταστεί για την καριέρα τους στο νερό, είναι πλέον ρεαλιστικοί στόχοι. Πλατανιώτη-Παπάζογλου, Παπάζογλου-Πλατανιώτη. Τα τελευταία χρόνια, τα δύο ονόματα πηγαίνουν μαζί.
Σε αγώνες, μετάλλια, τίτλους εφημερίδων και site, συνεντεύξεις. Δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, που χάραξαν τη δική τους πορεία στον ελληνικό αθλητισμό και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να
φτάσουν ακόμα ψηλότερα. Πλέον, η ομάδα τους απέκτησε και τρίτο μέλος. Έναν παράγοντα, ο οποίος εκτοξεύει την προοπτική τους. Την bwin.

 

Best of internet