Quantcast

Όταν ο Παναθηναϊκός έφερνε διπλά στην Ευρώπη και την καταστροφή στον υπόλοιπο κόσμο

Ίσως για κάποιους εκεί έξω να είναι καλύτερα που ο Παναθηναϊκός δεν αγωνίζεται πλέον στην Ευρώπη

Κώστας Αρβανίτης

26 Σεπτεμβρίου 2017

Δε θα μάθουμε ποτέ αν ήταν μια σειρά από δραματικές συμπτώσεις ή αν οι ευρωπαϊκές νίκες του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού είχαν προκύψει λόγω κάποιας τελετής με ανθρωποθυσίες στο όνομα του Σατανά. Είναι και λίγο δύσκολο να το μάθουμε τώρα πια καθώς η ομάδα έχει όση σχέση με την Ευρώπη έχει και το Μαρόκο: είναι κοντά, αλλά όχι ακριβώς εκεί.

Οι ευρωπαϊκές πορείες του ΠΑΟ τη δεκαετία του 2000 πάντως έχουν μείνει αξέχαστες και γι’αυτούς τους λόγους πέρα από τους αγωνιστικούς. Ήταν τότε που κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός έπαιρνε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα άρχιζε αμέσως και το άγχος για το πόσοι συνάνθρωποι μας θα βρουν πολύ σύντομα άδοξο τέλος. Σήμερα είναι που συμπληρώνονται 17 χρόνια από τη νίκη στο Αμβούργο και το ναυάγιο του Σάμινα, οπότε αποφασίσαμε να θυμηθούμε όλους αυτούς τους συνδυασμούς θριάμβου και καταστροφής.

Έχουμε και λέμε:

Άγιαξ – Παναθηναϊκός 0-1

H μεγαλύτερη στιγμή αγωνιστικά της ομάδας στην εποχή του Τσάμπιονς Λιγκ (νωρίτερα υπήρχε και το Γουέμπλεϊ) ήταν και αυτή που ξεκίνησε την παράδοση με το βαρύ φόρο αίματος. Ανήμερα της 3/4/1996 που ο Βαζέχα ατάραχος εκτέλεσε τον Φαν ντερ Σαρ, στην Αφρική ένοπλοι της φυλής Τούτσι σκότωναν 450 μέλη της αντίπαλης φυλής Χούτου.

Αμβούργο – Παναθηναϊκός 0-1

Είναι 26/09/2000: H μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του Νασσιόπουλου αυτή τη φορά ήρθε μαζί με μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ελληνικής ναυτιλίας. Το Εξπρές Σάμινα βρίσκει νησάκια ανοιχτά της Πάρου και βυθίζεται παίρνοντας μαζί του 81 άτυχους επιβάτες από τους 500 συνολικά. Ο ανεπιβεβαίωτος μύθος λέει ότι ο καπετάνιος ξεχάστηκε γιατί έβλεπε το ματς στη γέφυρα του πλοίου.

Σάλκε – Παναθηναϊκός 0-2

Ο Παναθηναϊκός με εξαιρετική ομάδα τότε κερδίζει άνετα τη Σάλκε, αλλά ο λόγος που όλοι θα θυμούνται για πάντα την 11η Σεπτεμβρίου είναι τα αεροπλάνα που έπεφταν on camera πάνω στους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Τα γεγονότα έγιναν και σύνθημα φυσικά, όχι ιδιαίτερα ευαίσθητο “Ρε Μπιν Λάντεν, τι να κάνω, που δεν ξέρω να οδηγώ αεροπλάνο” κλπ.

Σπάρτα Πράγας – Παναθηναϊκός 0-1

Ο Καραγκούνης ήταν που δίκασε στις 27/02/2002 τη Σπάρτα Πράγας (η οποία είχε χάσει μέσα – έξω), με την ομάδα να κερδίζει έτσι εισιτήριο για τους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ. Την ίδια μέρα στην πόλη Γκόντρα της Ινδίας, ένας ισλαμιστικός όχλος βάζει φωτιά σε ένα τρένο με ινδουιστές προσκυνητές. Θα σκοτωθούν τελικά 59 άνθρωποι, ενώ οι ευρύτερες ταραχές που ακολούθησαν θα αφήσουν πίσω τους από 1000 ως 2000 νεκρούς.

Πόρτο – ΠΑΟ 0-1

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ήταν η Ινδία που θα πλήρωνε τη νύφη για την ήττα της Πόρτο του Μουρίνιο από τον ΠΑΟ για τους 8 του OYEΦΑ. Το γκολ του Ολιζαντέμπε συνοδεύτηκε από έκρηξη βόμβας σε σταθμό της πόλης Βομβάης, η οποία κόστισε τη ζωή σε 10 νεκρούς, ενώ άφησε πίσω της και 70 τραυματίες.

 Ρέιντζερς – ΠΑΟ 1-3

Σε αντίθεση με τις επιτυχίες άλλων χρόνων, ο ΠΑΟ εκείνη τη σεζόν δεν πέρασε από τους ομίλους, αν και γλύκανε τους οπαδούς του με ένα νταμπλ. Παρόλα αυτά, κατάφερε να κάνει την αποτυχία μισή, όταν με μια εκτός έδρας νίκη απέναντι στη Ρέιντζερς κατάφερε να καβατζώσει την τρίτη θέση για να συνεχίσει στο ΟΥΕΦΑ. Μια τέτοια επιτυχία της τελευταίας στιγμής δε θα μπορούσε να μην κοστίσει ανθρώπινες ζωές: Την ίδια μέρα μια γυναίκα ανατινάζεται δίπλα στο Κρεμλίνο της Μόσχας, με αποτέλεσμα η Ρωσία να θρηνήσει 6 νεκρούς.

Ίντερ – ΠΑΟ 0-1

Το 2008 με το γκολ του πτωχού πλην τίμιου Σαριέγκι ενάντια στην Ίντερ είχε πολλά highlights. Ήταν η δεύτερη φορά που ο ΠΑΟ κερδίζει εκτός έδρας το Μουρίνιο, ήταν η νίκη απέναντι στην ομάδα που σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη χρονιά, ήταν ότι η ομάδα είχε ξυπνήσει από ευρωπαϊκό λήθαργο εκείνη τη χρονιά και άλλα. Όλο αυτό τον θρίαμβο θα τον σφράγιζε το αίμα εκατοντάδων αθώων Ινδών για άλλη μια φορά: Oι θανατηφόρες τριήμερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη αφήνουν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Αν το συμβόλαιο που υπογράφτηκε ανάμεσα στην ΠΑΕ και το Σατανά είχε κάποια ειδική ρήτρα για τους Ινδούς, δε θα το μάθουμε ποτέ.

Best of internet