Quantcast
THE STREAM

Παγόβουνο στο μέγεθος της Κύπρου κινείται προς τον Ατλαντικό

Φήμες λένε ότι ψάχνει την Πελοπόννησο για να προσκολληθεί


THE NEWSROOM · 23 Σεπτεμβρίου 2017

Το παγόβουνο Α68 που είχε αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Λάρσεν και έφερνε βόλτες εκεί γύρω, φαίνεται ότι έχει αρχίσει και κινείται προς την ανοιχτή θάλασσα, σύμφωνα με πρόσφατες εικόνες από δορυφόρους. Το μέγεθός του υπολογίζεται στα 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το BBC το συγκρίνει με το μέγεθος του Λονδίνου, της Χαβάης και της Κύπρου.

Το παγόβουνο ζυγίζει ένα τρισεκατομμύριο τόνους και είναι μόλις 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερα από την Κύπρο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι στο άμεσο μέλλον το παγόβουνο Α68 θα αφήσει πίσω του την περιοχή και θα μπει στο Νότιο Ατλαντικό.

Δορυφορικές εικόνες από το παγόβουνο ανήρτησε στο twitter ο Καθηγητής του Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ, Stef Lhermitte, γράφοντας: «Μετά από μερικά πέρα δώθε,  το παγόβουνο Α68 της παγοκρηπίδας Larsen C, φαίνεται ότι έχει αρχίσει και συμπαρασύρεται».

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο, ότι απ’ όλα τα παγόβουνα που έχουν αποκολληθεί κατά καιρούς, αυτό στο μέγεθος της Κύπρου είναι το μόνο που ταξιδεύει και εγκαταλείπει τελείως την περιοχή απ’ όπου αρχικά αποκολλήθηκε. Τουλάχιστον, αν δεν μπορούμε να έχουμε το real stuff, ας πάρουμε την μαϊμού. Γνώμη μας.

Best of internet