Quantcast
POLITIX

Οι πυρκαγιές καίνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη τη Μεσόγειο και μάλλον υπάρχει λόγος γι’αυτό

Η περίοδος των πυρκαγιών γίνεται όλο και μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια και οι φωτιές όλο και πιο έντονες


Κώστας Αρβανίτης · 17 Αυγούστου 2017

Aν παρακολουθήσει κανείς τη δημόσια συζήτηση, θα αποκτήσει την εντύπωση πως όλες αυτές οι φωτιές που καίνε την καλοκαιρινή σεζόν κάθε χρόνο την Ελλάδα υπάρχουν για τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη NΔ – αντιπολίτευση. Αυτό που κυριαρχεί είναι το κονταροχτύπημα για το ποιος είναι καλύτερος / χειρότερος πυροσβέστης και σε ποιανού τη θητεία κάηκαν πιο πολλά στρέμματα – ένα μέτρημα της μάνικας αν το θέλετε.

Οι οχτροί του Έθνους μας ψεκάζουν πυρκαγιές

Yπάρχει επίσης πάντα το αγαπημένο σπορ της θεωρίας συνωμοσίας: Ποιός μπορεί να ξεχάσει τον Μέγα Γκουρού Βύρωνα Πολύδωρα να κάνει δηλώσεις μπροστά στην κάμερα αναμεταξύ της απίστευτης καταστροφής του 2007 και να κάνει λόγο για τον Στρατηγό Άνεμο και τις Ασύμμετρες Απειλές του;

Η συνωμοσιολογία και η πυρομανία σε αυτή τη χώρα άλλωστε πηγαίνουν ζευγάρι από πολλά χρόνια πίσω. Όλοι θυμόμαστε τις ιστορίες από τη γιαγιά μας ή τα καφενεία που διηγούνταν με σιγουριά πώς ο Τούρκος Εχθρός πυρπολούσε τα νησιά μας στην δεκαετία του ’80, σχηματίζοντας στη λαϊκή φαντασία ίσως κάποιου είδους αντίποινα για τα μπουρλότα του Κανάρη.

Έτσι και σήμερα οι συνωμοσιολογίες για τις ασύμμετρες απειλές δίνουν και παίρνουν, με στελέχη της κυβέρνησης να προσπαθούν να καλύψουν την -αντικειμενική και παραδοσιακή- ανικανότητα του κρατικού φορέα και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο και πάλι για επέλαση συμφερόντων στον βωμό των καμμένων εκτάσεων και των παράνομων οικοπέδων.

Πορτογαλία

Πορτογαλία

Παρότι όμως στην Ελλάδα υπάρχει άφθονη ευθύνη, κακός σχεδιασμός, σκοπιμότητα και ανικανότητα στο ζήτημα, η αλήθεια είναι πως δεν καιγόμαστε μόνο εμείς. Aπό τον Ιούλιο κι έπειτα, ένα μεγάλο κομμάτι της λεκάνης της Μεσογείου υπέφερε από ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, μεταξύ άλλων η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Υπάρχει λόγος που τα δάση καίγονται

Ενώ φυσικά υπάρχει αφθονία περιπτώσεων οργανωμένων εμπρησμών με σκοπό την οικοπεδοποίηση (ένας ιταλός πυροσβέστης συνελήφθη για εμπρησμό πριν μια εβδομάδα), οι ειδικοί δεν αποδίδουν εκεί την κύρια ευθύνη. Η Μεσόγειος πλήττεται κι αυτή από την κλιματική αλλαγή και τα ολοένα μεγαλύτερα και θερμότερα καλοκαίρια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη πυρκαγιών.

Γαλλία

Γαλλία

Ο Τομάς Κουρτ, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Επιστήμης και Τεχνολογίας για το Περιβάλλον και τη Γεωργία της Γαλλίας, δήλωσε πως η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλη ευθύνη για την ανάπτυξη πυρκαγιών. Υπάρχει σαφώς άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά ακόμη περισσότερο είναι η ύπαρξη ισχυρών ρευμάτων θερμού αέρα που ευνοούν τέτοιου είδους φωτιές.

Και κανείς δε μπορεί να τα σβήσει

Ισχυροί καυτοί και ξηροί άνεμοι (σαν αυτούς που πνέουν στην Ελλάδα αυτές τις μέρες) σε συνδυασμό με το άφθονο εύφλεκτο δασικό υλικό όπως είναι οι γνωστοί μας ξερόθαμνοι και τα δάση κωνοφόρων μπορούν να δημιουργήσουν φωτιές οι οποίες κυριολεκτικά να μη μπορούν να σβήσουν, όσοι πυροσβέστες και αεροπλάνα και αν επιχειρούν. Ακόμη σοβαρότερο είναι πως η κλιματική αλλαγή που φέρνει αυτούς τους φονικούς συνδυασμούς έχει επεκτείνει την περίοδο των πυρκαγιών από δύο μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο) σε πέντε (Ιούνιο – Οκτώβριο) εντός των τελευταίων 50 χρόνων.

Κροατία

Iταλία

Εκτός αυτού, η άνοδος της θερμοκρασίας φαίνεται ήδη πως μπορεί να δημιουργήσει ζώνες πυρκαγιών σε περιοχές που δεν τις αντιμετώπιζαν μέχρι τώρα. Ο Αλεξάντερ Χελντ, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών αφενός υποστήριξε τις δηλώσεις του Κουρτ και αφετέρου πρόσθεσε πως ακόμη και χώρες που βρίσκονται εκτός Μεσογείου όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Ελβετία και η Αυστρία μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με πυρκαγιές όπως αυτές που μόλις έκαψαν ή ακόμη καίνε την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Και το μέλλον διαγράφεται θερμό

Η κλιματική αλλαγή όμως, αν κρίνουμε από τη στάση των ΗΠΑ, τη δράση πανίσχυρων ενεργειακών λόμπι και την κοινή βλακεία, δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Δυστυχώς, στο μέλλον το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζουμε τις ίδιες και χειρότερες φωτιές και η ευθύνη πάλι να πέφτει σε δρακόνιους ή μουστακαλήδες τούρκους πράκτορες.

(Πηγές: 1, 2)

Best of internet