Quantcast
THE STREAM

Ο εισαγγελέας που ζήτησε να μείνει στη φυλακή η Ηριάννα είχε προτείνει να βγει ο Μιχαλολιάκος

Οι εισηγήσεις του εισαγγελέα προς τους δικαστές δημιουργούν ερωτήματα για τις προτεραιότητές του


Χτες Δευτέρα το Εφετείο Αθηνών τελικά απορρίφθηκε η αίτηση για αναστολή της ποινής της Ηριάννας Β. Λ. μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Οι τρεις δικαστές του πενταμελούς Εφετείου Αθηνών συμφώνησαν με την πρόταση του Εισαγγελέα, σύμφωνα με τον οποίο δεν στηρίζεται η υπέρμετρη – ανεπανόρθωτη βλάβη κατά τη φυλάκισή ενώ κρίνεται ότι η Ηριάννα είναι πιθανό να «τελέσει νέα εγκλήματα» όσο βρίσκεται έξω. Έτσι ζητάει μη αναστολή της ποινής μέχρι την οριστική εκδίκαση της έφεσης.

Ο Εισαγγελέας Ιωάννης Προβατάρης, ο οποίος έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αποφυλακιστεί προσωρινά η 29χρονη διδακτορική φοιτήτρια, είναι ο ίδιος εισαγγελέας  εισαγγελέας που είχε ζητήσει την αποφυλάκιση των Μιχολαλιάκου – Παππά. Ο Ιωάννης Προβατάρης, που απέρριψε το αίτημα της Ηριάννας, είχε εισηγηθεί το 2015 αποφυλάκιση για τους κατηγορούμενους για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση», του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους λόγω παρέλευσης του 18μηνου, κρίνοντας σε αυτή την περίπτωση πως δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα εγκληματα.

Μπορεί το δικαστήριο να αποφυλάκισε το Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Χρήστο Παππά λόγω παρέλευσης του 18μηνου ορίου προφυλάκισης, ωστόσο, όπως υποψιάζεστε, σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του αναρχικού Κώστα Σακκά, τα δικαστήρια είχαν ψηφίσει επανειλημμένα να παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι να αποφυλακιστεί τελικά με περιοριστικούς όρους μετά από 30 ολόκληρους μήνες.

Παράλληλα, όπως υπενθύμισαν επίσης οι συνήγοροι της Ηριάννας, ο Ιωάννης Προβατάρης ήταν ο ίδιος που είχε χορηγήσει αναστολή στην υπόθεση για τα δομημένα ομόλογα με καθείρξεις 23 χρόνια, και είχε ακόμη καθυστερήσει αρκούντως τις διαδικασίες στην υπόθεση της Siemens με συνέπεια την παραγραφή.

Όπως διαβάζουμε εδώ, ήταν εκείνος που είχε καθυστερήσει την αποστολή προς μετάφραση της δικογραφίας της Siemens με αποτέλεσμα για 14 αλλοδαπούς κατηγορούμενους, η δίκη να αναβληθεί επ’ αόριστον αφού όπως αναφέρεται αντί να στείλει όλα τα έγγραφα προς μετάφραση, κάτι που απαιτείται για να προχωρήσει η δίκη, τα στέλνει τμηματικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξωτερικών.

Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «δυσάρεστη έκπληξη» σημειώνοντας:

Αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη. (ενν. η απόφαση του δικαστηρίου). Και αυτό γιατί η στάση της αιτούσας, καθ’ όλο το χρόνο της υποδικίας, ήταν απολύτως υποδειγματική. Η ίδια, σεβόμενη το δικαιϊκό μας σύστημα, αξιοποίησε τα δικονομικά εργαλεία για την άρση των περιοριστικών όρων. Οι πολίτες ζητάνε και απαιτούν από την Δικαιοσύνη ίσα μέτρα και σταθμά για όλους.

Είναι τουλάχιστον περίεργο ορισμένοι καταδικασμένοι σε πολλά χρόνια φυλάκισης για εμπόριο ναρκωτικών να μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της ανασχολής ως την εκδίκαση της έφεσης, και να μην το έχει η συγκεκριμένη»

Ο ρόλος βέβαια ενός υπουργού δεν είναι μόνο να σχολιάζει πολιτικά αποφάσεις άλλων. Η Ηριάννα Β. Λ. καταδικάστηκε με το νομικό πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών διατάξεων 187 και 187Α τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα καταργούσε. Δεν το έκανε και οι καταδίκες συνεχίζονται ακάθεκτες.

 

Best of internet