Quantcast
POLITIX

Η Μαρέβα Μητσοτάκη έκανε απλά ό,τι κάνει κάθε πλούσιος που σέβεται τον εαυτό του

Το πρόβλημα με τις offshore εταιρείες και τις μυθικές περιουσίες στις Βερμούδες δεν είναι ότι είναι παράνομες, αλλά ότι είναι νόμιμες


Κώστας Αρβανίτης · 8 Νοεμβρίου 2017

Αυτή τη φορά είναι η γυναίκα του γνωστού πλασιέ της Siemens (φταίει και ότι έχει και όνομα που θυμίζει σύζυγο random δικτάτορα πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κεντρικής Ασίας) για την οποία γίνεται panic στα media. Αν και η αλήθεια να λέγεται, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχε χωρίσει προσωρινά με τον Κυριάκο όταν αποφάσισε να φύγει για άλλες παραλίες  (offshore δηλαδή, φοβερό αστείο έτσι).

Tέλος πάντων πέφτουν από τα σύννεφα διάφοροι, συριζαίοι δικαιώνονται, νεοδημοκράτες ουρλιάζουν σα λύκοι, κουάρκ ερωτεύονται μποζόνια, γενικά κάθε φορά που σκάει μια αποκάλυψη για offshore γίνεται χαμός. Δεν έχετε κουραστεί να ακούτε τις ίδιες μαλακίες κάθε φορά;

Το φλέγον ζήτημα με τις offshore και τις εταιρείες – φαντάσματα σε διάφορα νησιά που έχουν μόνο τράπεζες και κροκόδειλους είναι (διαβάστε την παρακάτω φράση με τόνο Δημήτρη Κουτσούμπα παρακαλώ) ότι πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα. Το οποίο σημαίνει α) ότι τζάμπα σκίζουν τα ρούχα τους όσοι το κάνουν και β) ότι η φάση θα συνεχιστεί κανονικά από αύριο.

Kι αφού τονίσω ότι χαιρόμαστε πολύ πολύ που η Μαρέβα και ο Κυριάκος τα ξαναβρήκαν τα γλυκούλια, το πρόβλημα συνοψίζεται ως εξής:

Το πρόβλημα με τις offshore δεν είναι ότι είναι παράνομες, αλλά ότι είναι νόμιμες

To ανακοίνωσε ήδη η Appleby, η νομική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο των Paradise Papers. Τo ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία για τη συμβία του Κούλη: Όλα είναι νόμιμα κύριες και κύριοι. Tο ζήτημα της νομιμότητας των offshore διαφέρει ανά περίπτωση, εξαρτάται από το είδος της δραστηριότητας και τη νομοθεσία κάθε φορά και προφανώς δε χωράει εδώ, αλλά γενικά υπάρχουν νόμιμοι τρόποι να κρύβεις την περιουσία σου από τις εφορίες αυτού του κόσμου και η διερεύνηση τους από τις αρχές μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη.

Και γιατί γίνεται όλη αυτή η φάση;

Μπορεί να το κάνεις για κρύψεις τι έχεις (αν πχ είσαι πολιτικός και θες να φέρεις τον ΕΝΦΙΑ #3523523), μπορεί να το κάνεις για να τη σκαπουλάρεις από τη φορολογία, μπορεί να το κάνεις γιατί φοβάσαι ότι μια μέρα θα καταλάβουν την εξουσία οι κομμουνιστές ή οι οικολόγοι ή άλλοι κακοί άνθρωποι, μπορεί όλα αυτά μαζί. Μια φιλόξενη χώρα που κανένας δε θυμάται που βρίσκεται, μια έμπειρη νομική υπηρεσία που μπορεί να εξυπηρετήσει γκάνγκστερ, πολυεθνικές και pop stars ταυτόχρονα και τα φράγκα σου να υπάρχουν και όλα γίνονται.

Oι Βερμούδες είναι και φορολογικός παράδεισος εκτός από εξωτικός τόπος διακοπών

Κι εγώ γιατί δε μπορώ να έχω μία;

Κάποτε η όλη φάση (πχ ελβετικές τράπεζες) ήταν προνόμιο των λίγων και ζάπλουτων. Πλέον με τις δυνατότητες που δίνει το Ίντερνετ είναι ότι και με 500 ευρώ ίσως μπορείς να ανοίξεις έναν offshore στην Κύπρο. Γιατί δεν το κάνουν όλοι όμως;

Καταρχάς για τους περισσότερους ανθρώπους του κόσμου κάτι τέτοιο δεν αξίζει τον κόπο, ή μπορεί να τους βάζει και μέσα. Η πραγμτική διαφορά όμως είναι στις δυνατότητες που έχουν οι πλούσιοι αυτού του κόσμου από τους φτωχομπινέδες. Η δυνατότητα να επιστρατεύσεις τρία εκατομμύρια χαρτογιακάδες δικηγόρους, η δυνατότητα να έχεις βουλευτές και γερουσιαστές να κατεβάζουν φωτογραφικά νομοσχέδια για πάρτη σου, η δυνατότητα να απειλήσεις “κάντε πως με φορολογείτε και φεύγω για αλλού“, γενικά είσαι πιο σημαντικός από τους άλλους.

Οπότε ποιος πληρώνει τελικά τους φόρους;

Δεν είναι ότι δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, απλώς άτομα και εταιρείες με τεράστια κέρδη (όπως η Apple που έχει αύξηση σε όλα τα μεγέθη της φέτος) κάνουν τα πάντα για να πληρώσουν όλο και λιγότερους. Η Apple μετέφερε τεράστια ποσά από κέρδη στην Ιρλανδία, όταν κατά τη γνώμη της η ΕΕ άρχισε να την ενοχλεί πολύ γι’αυτά τα δισεκατομμύρια, καθώς είναι γνωστό ότι οι “στρατηγικές για μειωμένη φορολογία” προκαλούν ζημιά.

Το 2017 υπάρχουν στο Ίντερνετ αμέτρητοι σοβαροί και ασόβαροι σύμβουλοι που πουλάνε οδηγίες για το πως να μην πληρώνεις φόρους πουθενά. Υπάρχουν οι νομάδες καπιταλιστές και οι άνθρωποι που δουλεύουν ντελίβερι και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ: Όλοι πληρώνουν από κάτι αλλά αναλογικά κάποιοι είναι οι μαλάκες της υπόθεσης.

O γαμπρός του Trump Jared Kushner και ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης του Wilbur Ross αναφέρονται στα Paradise Papers

Οι αποκαλύψεις – ΣΟΚ είναι μια τρύπα στο corporate δάσος

Αφού λοιπόν τη φοροαποφυγή μπορείς πολύ εύκολα να τη σκαπουλάρεις στα δικαστήρια αν έχεις τους σωστούς δικηγόρους, τι έχουμε να περιμένουμε από όλα αυτά; Sure, κάπου κάπου, όταν οι κυβερνήσεις θεωρήσουν ότι χάνουν πολλά λεφτά κάνουν κάποιες κινήσεις, αλλά γενικά σε αυτό τον κόσμο δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια.

Οι τεράστιες αποκαλύψεις των Panama Papers πέρσι τον Απρίλιο προκάλεσαν τρομερές συζητήσεις για το φαινόμενο της φοροαποφυγής και φοροαπαλλαγής σε βιομηχανικό επίπεδο αλλά από άμεσες αντιδράσεις, έτσι κι έτσι: Παραιτήθηκαν βεβαίως οι πρωθυπουργοί της Ισλανδίας και του Πακιστάν, σίγουρα εντοπίστηκαν κάποιες παράνομες δραστηριότητες αλλά οι προσπάθειες για την αλλαγή των νομικών  πλαισίων που τα επιτρέπουν όλα αυτά (όπως είχε δηλώσει ο Ομπάμα πχ) σε ΗΠΑ και ΕΕ σκοντάφτουν σε πάρα πολλά εμπόδια.

Ακόμα και η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας προτίμησε τη σιγουριά ενός φορολογικού παράδεισου

Κι όταν υπουργοί του Τραμπ, ο πρωθυπουργός του Καναδά, άγγλοι αριστοκράτες και η βασίλισσα Ελισάβετ, κύκλοι του Πούτιν και ο Μπόνο επωφελούνται από όλα αυτά, καταλαβαίνουμε όλοι ότι δύσκολα θα αλλάξει.

Best of internet