Quantcast
POLITIX

Την επανένωση με τις οικογένειές τους ζητούν οι πρόσφυγες απεργοί πείνας στο Σύνταγμα

«Θα ξεκινήσουμε αυτή την απεργία πείνας όχι γιατί έχουμε το σθένος, αλλά γιατί δεν αντέχουμε άλλο να μας κρατούν οι κυβερνήσεις μακρυά από τους αγαπημένους μας»


Κορίνα Πετρίδη · 1 Νοεμβρίου 2017

«Είμαστε πάνω από 4.000 πρόσφυγες που περιμένουμε να μεταφερθούμε στη Γερμανία – οι περισσότεροι από εμάς είμαστε οικογένειες που περιμένουμε ήδη εδώ και πάνω από 18 μήνες στην Ελλάδα, σε άθλιες συνθήκες. Δραπετευσαμε από ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, για να βρούμε γαλήνη και ασφάλεια δίπλα στους αγαπημένους μας. Πολλοί από εμάς έχουμε γίνει δεκτοί στη Γερμανία εδώ και πάνω από 6 μήνες, ξεπερνώντας τη μέγιστη προθεσμία για μετεγκατάσταση, όπως αυτή ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, γεγονός που οφείλεται σε μια ανεπίσημη, παράνομη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας» έγραφε η ανακοίνωση που καλούσε σε προσφυγική διαμαρτυρία σήμερα, στην Πλατεία Συντάγματος.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τις χώρες τους και να ξεκινήσουν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι για κάποια «ασφαλή» χώρα. Κάποιοι, λόγω των κακουχιών, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να διαλυθούν. Ακόμα, όμως, κι εκείνοι που έφτασαν «ασφαλείς» στους τελικά όχι και τόσο ασφαλείς προορισμούς, όπως είναι η Ελλάδα, είδαν τις οικογένειές τους να χωρίζονται.

Τώρα, μετά από πολλούς μήνες αναμονής, κι ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη γίνει δεκτοί  από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ ζητώντας το αυτονόητο: να ξανασυναντηθούν με τις οικογένειές τους για να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους -σχεδόν- από εκεί που την άφησαν.

Έτσι, στη σημερινή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, μερίδα των προσφύγων ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας και ότι θα καταλάβει μέρος της πλατείας μέχρι να εισακουστεί το αίτημά της από τις αρμόδιες αρχές. Με συνθήματα όπως«Θέλουμε να εγκατασταθούμε», «Τέρμα η αναμονή» και «Οι δεσμοί της οικογένειάς μας είναι δυνατότεροι από τις παράνομες συμφωνίες σας» οι διαδηλωτές ήθελαν να καταστήσουν σαφές ότι τα αποθέματα της υπομονής τους έχουν τελειώσει.

Ήδη από το Σάββατο πραγματοποιείται απεργία πείνας από πρόσφυγες στη Λέσβο, η οποίοι με τη σειρά τους ζητούν από τα ευρωπαϊκά κράτη να σεβαστούν τη Διακύρηξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που τα ίδια υπέγραψαν το 1951 και να τους αναγνωρίσουν τα όσα δικαιώματα συνεπάγεται η ταυτότητα του πρόσφυγα.

Ο Αμίρ Ίσα κατάγεται από τη Συρία και βρίσκεται ανάμεσα στους 11 πρόσφυγες που από σήμερα ξεκινούν απεργία πείνας στην Πλατεία Συντάγματος. Έφτασε στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, ενώ, όπως μας λέει, πριν από τέσσερις μήνες η Γερμανία δέχτηκε τον ίδιο και την οικογένειά του. Όμως, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την κάλυψη των αεροπορικών εξόδων, το χρηματικό ποσό που μπορούσαν να διαθέσουν δεν έφτανε για την έκδοση τριών αεροπορικών εισιτηρίων.

«Τα λεφτά που είχαμε έφταναν μόνο για δύο εισιτήρια κι έτσι αποφασίσαμε να φύγουν πρώτα εκείνες για Γερμανία και να με περιμένουν, μέχρι να βρω χρήματα και για το δικό μου εισιτήριο. Προσπαθούμε να επικοινωνούμε συχνά», μας εξηγεί.

Ο Αμίρ πιστεύει ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί οδηγώντας τους στο θάνατο, ενώ έστειλε μήνυμα στους πρόσφυγες απεργούς πείνας στη Λέσβο να παραμείνουν δυνατοί και ενωμένοι σαν μια γροθιά γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουν αυτά που διεκδικούν.

Την ίδια ώρα, η Φιντάν Μπιλάλ, μας εξηγεί τους λόγους που κι εκείνη, με τη σειρά της,  αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία πείνας.

«Είμαι εδώ τον τελευταίο ένα χρόνο με τις τρεις ανήλικες κόρες μου. Ξεκινώ απεργία πείνας γιατί ενώ έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που εγκρίθηκε η αίτηση της μετεγκατάστασής μας στη Γερμανία, όπου βρίσκεται ο σύζυγός μου, παραμένουμε εγκλωβισμένες εδώ», σημειώνει.

Ωστόσο, όπως μας λέει, δεν την νοιάζει να μιλήσει για τη δική της ιστορία, αλλά για το συλλογικό βίωμα των οικογενειών που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

«Θέλω να δοθεί το δικαίωμα σε όλους μας να επανενωθούμε με τις οικογένειές μας. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα μέχρι στιγμής για να γίνει αυτό πραγματικότητα.  Θα ξεκινήσουμε αυτή την απεργία πείνας όχι γιατί έχουμε το σθένος, αλλά γιατί δεν αντέχουμε άλλο να μας κρατούν οι κυβερνήσεις μακρυά από τους αγαπημένους μας», μας εξηγεί.

Σήμερα στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέλευση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα. Εντωμεταξύ, η Αστυνομία έχει προειδοποιήσει ήδη από το πρωί τους απεργούς ότι δεν θα γίνει ανεκτή η παραμονή τους στην Πλατεία Συντάγματος, γεγονός που γεννά ανησυχίες για συλλήψεις των συμμετεχόντων.

 

Best of internet