Quantcast
POLITIX

Όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ένωσαν τις φωνές τους για την Ηριάννα

Δέκα καλλιτέχνες και ένα τεράστιο ποτάμι κόσμου πλημμύρισαν χθες το Γουδί στην συναυλία αλληλεγγύης


Κορίνα Πετρίδη · 23 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας/ Left

«Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στο παράλογο. Για το δίκαιο. Για την Ηριάννα» έγραφε η ανακοίνωση της διοργάνωσης που καλούσε στη χθεσινή συναυλία στο πάρκο Γουδή. Δέκα καλλιτέχνες, δύο μουσικά συγκροτήματα και περίπου 25.000 Αθηναίοι συναντήθηκαν χθες για να τραγουδήσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ηριάννα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται έγκλειστη στις φυλακές της Θήβας.

Η Ηριάννα είναι μόλις 29 χρονών. Έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης με βάση τον τρομονόμο 187α. Το αδίκημά της, σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη, ήταν η σχέση της με έναν άνθρωπο που το κράτος υποπτευόταν ότι εμπλεκόταν με τη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς. Ο σύντροφός της, ωστόσο, αθωώνεται πρωτόδικα και η Ηριάννα καταδικάζεται με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Ενοχοποιητικό στοιχείο που αμφισβήτησε ακόμα και ο καθηγητής Ιατροδικαστικής στην ΕΛ.ΑΣ., Γρηγόρης Λέων, ο οποίος έχει δηλώσει παλαιότερα ότι πρόκειται για ένα κατεστραμμένο και όχι πλήρες δείγμα.

Και όμως, πέρα από την αναλγησία της ελληνικής δικαιοσύνης, που στερεί δεκατρία χρόνια από τη ζωή μίας νέας κοπέλας επειδή ερωτεύτηκε έναν αθώο, υπάρχει και μία άλλη πραγματικότητα. Εκείνη των αλληλέγγυων στο Εφετείο που περίμεναν με αγωνία την απόφαση, που την επόμενη κατέβηκαν στο δρόμο να εκφράσουν την οργή τους για την αδικία που τελέστηκε εις βάρος της και που χθες φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν για την ελευθερία.

Άγγελος Καλοδούκας/Left

Τρυφερότητα και αλληλεγγύη για μία νέα κοπέλα που δεν έχουμε γνωρίσει, που δεν ξέρουμε τίποτα για τη ζωή της, που ακόμα και να την συναντούσαμε στο δρόμο δεν θα μπορούσαμε να την αναγνωρίσουμε.

Αλλά μάλλον υπάρχει κάτι που συνδέει την Ηριάννα και τους 20.000 ανθρώπους που βρέθηκαν χθες στη συναυλία και το είπε ο Αποστολάκης όταν ανέβηκε στη σκηνή: «Τελικά για ποιους είναι χτισμένες οι φυλακές; Δεν είναι ούτε για τους πολιτικούς, ούτε για τους εγκληματίες του ποινικού δικαίου. Οι φυλακές είναι χτισμένες για αυτούς που αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία αυτού του εξουσιαστικού συστήματος. Δηλαδή για εσάς. Για εμάς».

Λίγο αργότερα, όταν ανέβηκαν στη σκηνή Αγγελάκας, Αποστολάκης, Χαρούλης και Παπακωνσταντίνου για να τραγουδήσουν ρεμπέτικα, ο τελευταίος είπε: «Αρχικά δεν ήμουν σίγουρος αν τα ρεμπέτικα θα ταίριαζαν σε αυτή τη συναυλία, αλλά αργότερα σκέφτηκα ότι τα ρεμπέτικα και η Ηριάννα έχουν ένα μεγάλο κοινό: και τα δύο κυνηγήθηκαν από τις δομές εξουσίας».

Στη μέση, περίπου της συναυλίας, μέλη της διοργάνωσης, ανέβηκαν στην σκηνή και συγκινημένα από την ανταπόκριση, ευχαρίστησαν τους καλλιτέχνες και όσους βρίσκονταν εκεί. Όπως είπαν, η προσέλευση του κόσμου ήταν τέτοια που όχι μόνο καλύφθηκε το κόστος των δικαστικών εξόδων της Ηριάννας, αλλά με τα έσοδα της συναυλίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν κι ένα σημαντικό ποσό που θα διατεθεί σε πρόσφυγες και κρατούμενους.

Δεν ξέρω αν χθες νικήσαμε το παράλογο ή την αδικία, αλλά μάλλον δώσαμε μία υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πάρουμε την Ηριάννα πίσω.

Best of internet