Quantcast

Είναι τελικά το Primavera Sound το καλύτερο φεστιβάλ για να λες ότι έχεις πάει;

Ναι. Είναι όμως και ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ για να πας.

President Creed

9 Ιουνίου 2017

Μουσικά φεστιβάλ υπάρχουν πολλά, αγαπητοί φίλοι, αλλά για λίγα από αυτά θα έχετε φάει τόσο σπαμάρισμα όσο για το Primavera Sound Festival. Αξίζει τελικά τα 170 ευρώ; Αξίζει το ταξίδι; Eίναι, τέλος πάντων το καλύτερο μουσικό φεστιβάλ για να τη μπεις στους φίλους σου;

Μιας και το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ο υπογράφων ένιωθε ευλογημένος στην τοποθεσία Primavera Sound 2017, ορίστε μερικά επιχειρήματα σχετικά με το αν το Primavera Sound είναι το ιδανικό φεστιβάλ για να πας, ή έστω για να λες ότι έχεις πάει.

 

Το Primavera όσο πάει και μεγαλώνει. Οπότε σε 10 χρόνια θα λες ότι είχες πάει από τότε που είχε “μόνο 13 stages”

Το Primavera Sound φέτος είχε 13 stages, όμως όπως και κάθε χρόνο το πάρτι τελειώνει στη σκηνή Ray Ban.

Το Primavera Sound εγκαινιάζει κάθε χρονιά το καλοκαίρι στη Βαρκελώνη και έχει εξελιχθεί από το 2001, οπότε και ξεκίνησε, σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά event όλης της Ευρώπης, σε σημείο που φέτος παρευρέθηκαν περίπου 200.000 άτομα. Ίσα που προλαβαίνεις να πας πριν αρχίσει να μαζεύει εκατομμύρια.

(Πολλοί) περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες πέρασαν από τα 13 stages του Primavera φέτος, ενώ ο βασικός κορμός του φεστιβάλ διαρκεί 3 ημέρες: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στο Park el Forum: Μια απίστευτη φάση μόλις λίγες στάσεις του μετρό από το κέντρο της πόλης ξεδιπλώνεται δίπλα στη θάλασσα, ενώ παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, συνήθως τα πάντα από πλευράς διοργάνωσης δουλεύουν ρολόι, οπότε οι ουρές και οι καθυστερήσεις που θα περίμενε κανείς να υπάρχουν σε ένα φεστιβάλ με τόσο κόσμο, δεν υπάρχουν.

 

Mπορείς να λες ότι είδες ό,τι υπήρχε στο lineup, ακόμα και αν δεν τα πρόλαβες όλα

Το φετινό lineup ήταν κάπως έτσι. Για κάποιο λόγο η φετινή διοργάνωση δεν είχε κάποιο video για το lineup, όπως έκανε της προηγούμενες χρονιές, όπως αυτή και αυτή. Παρ’ όλα αυτά είχε και φέτος προφανώς πάρα πολύ ψωμί, μιας και το φεστιβάλ κάθε χρόνο μεγαλώνει.

Από Slayer, Gojira, Descendents, Swans και Converge, μέχρι Grace Jones, the XX, Arcade Fire, Aphex Twin και τον Moore των Sonic Youth, πραγματικά συνδυάζονται ένας σκασμός μπάντες και είδη μουσικής: μπάντες που έχουν γράψει ιστορία, μπάντες που είναι hype, μπάντες που κάποια στιγμή σίγουρα θα γράψουν ιστορία.

Απίστευτα πράγματα: Εγκεφαλικά μοίρασε ο Aphex Twin στο Heineken Stage

Περίπου τα μισά πράγματα που έχεις σημειώσει στο lineup μάλλον δε θα τα δεις καν, αλλά θα δεις πράγματα που δεν υπάρχουν καν στο lineup. Mέχρι την τελευταία στιγμή υπάρχουν τόσα ονόματα και τόσος λίγος χρόνος.  Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους είναι πολύ πιθανό να χάσεις κάποιο από τα ονόματα που τόσο ήθελες να δεις. Επιπλέον, κάποια ονόματα μπορεί να παίζουν σε κάποιο “hidden stage” για το οποίο πρέπει να πάρεις εισιτήριο προτεραιότητας, το οποίο απαιτεί να είσαι νωρίτερα το χώρο και να προλάβεις να είσαι ένας από τους τυχερούς που θα δούν το live.

 

Μπορείς να λες ότι είδες και πράγματα που δεν υπήρχαν καν στο lineup

Πέραν του ήδη μπαμπάτσικου lineup του Primavera, υπάρχουν ΚΑΙ ΑΛΛΑ πράγματα που έχουν προετοιμάσει οι Καταλανοί και τα κρατούν για μυστικό, έτσι για να έχουν το κοινό σε εγρήγορση. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν φέτος από το πουθενά οι Mogwai, οι οποίοι ανέβηκαν πάνω στο stage, έπαιξαν ολόκληρο το ολοκαίνουριο άλμπουμ τους και έφυγαν κύριοι. Σε κάτι τέτοια βοηθάει να έχει κατεβάσει κανείς το app του Primavera από το οποίο έρχονται κρυψίνοες ειδοποιήσεις λέγοντας “πήγαινε στο τάδε stage στις 3πμ γιατί σου έχουμε μια έκπληξη”.

 

Είναι μέσα στην πόλη της Βαρκελώνης και όλοι αγαπάνε τη Βαρκελώνη

Η πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη Θεσσαλονίκη της Ισπανίας, αγαπητοί φίλοι. Είναι μια πόλη γεμάτη νέο κόσμο, ειδικά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Το Primavera δεν είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται σε κάποια πλαγία. Γίνεται στην παραλία της Βαρκελώνης και με το μετρό μπορείς σε δέκα λεπτά να βρίσκεσαι στο Park del Forum. Ξέχνα τα κάμπινγκ με τους μεθυσμένους Άγγλους να στοιβάζουν τα σκουπίδια τους έξω από το αντίσκηνό σου και να τα ψεκάζουν με αποσμητικό χώρου (πραγματική ιστορία, έχει συμβεί στον υποφαινόμενο σε άλλο φεστιβάλ στην Ισπανία).

Άγγλοι φεστιβαλιστές με πατς “BIEBER” ακούνε τον Gira των Swans, λόγω επειδή μεταμοντερνισμός, Primavera Sound 2017

Θα συνδυάσεις τα άπειρα live με τις βόλτες στη Βαρκελώνη, τη θάλασσα (καλύτερα όχι τη Μπαρσελονέτα, αλλά τις άλλες που βρίσκονται λίγο πιο πέρα) και θα ανεβάσεις φωτογραφίες για να σκάσουν οι οχτροί.

 

Θα ζηλέψει και ο φίλος που γουστάρει κιθάρες και ο φίλος που γουστάρει μπλιμπίκια

Πράγματα που θα ζηλέψει ο φίλος σου που ακούει μπλιμπλίκια (εδώ η Aurora Halal στο Primavera Sound 2017)

Όλοι είναι ευχαριστημένοι σε αυτό το φετσιβάλ. Και η φίλη που ήρθε για να ακούσει τους XX, και ο φίλος που ήρθε για να καεί στα ηλεκτρονικά stages, και o άλλος φίλος που ήθελε να ακούσει Descendents και The Damned, και ο άλλος που ψηνόταν για Death Grips και τέλος πάντων, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.

To ίδιο το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια που επεκτείνεται, αρχίζει να διαμορφώνεται και χωροταξικά σα να έχει δύο κομμάτια. Ο βασικός χώρος με τα περισσότερα stages φιλοξενεί μπάντες, καλλιτέχνες και DJs, ενώ περνώντας τη γέφυρα των στεναγμών καταλήγεις στον άλλο χώρο του Park del Forum που σε οδηγεί στα ηλεκτρονικά stages, στα οποία ο κόσμος χορεύει μέχρι το πρωί με γυαλιά ηλίου και τα σχετικά και όλοι είναι ακούραστοι (λογικά παίρνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία).

 

Κάτι θα τύχει να δεις που θα είναι απρόσμενα καλό και θα έχεις να το σπαμάρεις στους φίλους σου για τον υπόλοιπο χρόνο

Λοιπόν, γούστα είναι αυτά, αλλά το Primavera έχει για όλα. Πράγμα που σημαίνει ό,τι κάτι από όλα αυτά τα άπειρα πράγματα που σου σερβίρει στο οπτικοακουστικό σου πιάτο θα σου κάνει γκελ στον εγκέφαλο. Από εκεί και πέρα λυπόμαστε τους φίλους σου που θα πρέπει να σε υπομένουν να τους λες τα πάντα και παράλληλα τίποτα: “Δε μπορείς να φανταστείς πόσο γαμάτοι ήταν. Δε μπορώ να σου περιγράψω”.

Η Καναδέζα Marie Davidson σε έξαλλη κατάσταση δίνει πόνο στο Bacardi Stage

Φέτος το γκελ έγινε με τη Marie Davidson, η οποία σε έξαλλη κατάσταση ανέβηκε στο stage και με αλλεπάλληλα hair flip ζητούσε από τον ηχολήπτη να ανεβάσει ΚΙ ΑΛΛΟ την ένταση.

Έγινε με τους The Wand που στη μικρή σκηνή του Adidas Originals γάμησαν τα εγκεφαλικά μας κυτταράκια με δυνατές κιθάρες, πολύ μελωδία και την εξωπραγματική φωνή του Cory Hanson.

Έγινε με τους Praire WWWW, τους Ταϊβανέζους που έχουν μπλέξει τη ζούγκλα με τις κιθάρες, τα πρωτόγονα ντραμς και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και ήταν μακράν το καλύτερο πράγμα που έπαιξε live στο Primavera φέτος.

Γνώμη μου.

 

 

Καταλήγουμε λοιπόν, ότι, κατά πάσα πιθανότητα το Primavera Sound είναι όντως ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ για να πας αλλά και για να λες ότι έχεις πάει, εάν καταφέρεις όμως να περιγράψεις όλο αυτό που έζησες σε κάποιον που δεν έχει πάει ποτέ στο Primavera.

Όπως και να ‘χει, μπορείτε στην τελική να ποζερέψετε κρατώντας το βραχιολάκι εισόδου στο χέρι σας για να σας θυμίζει την εμπειρία του πριμαβέρα ώστε να σας ρωτάνε “από ποιό φεστιβάλ είναι;” και να αρχίζετε το γνωστό ποιηματάκι του “δεν-μπορεις-να-συλλάβεις-τη-φάση-του-πριμαβέρα”. Προσοχή στο post-festival depression και ραντεβού του χρόνου.

Best of internet