Quantcast
guide TRAVEL

Αν σε βγάλει ο δρόμος στη Νάουσα της Πάρου, φάε στο Γεμενί και θα μας θυμηθείς

Κουζίνα που σέβεται την ποιότητα και τις παραδόσεις και μαμαδίσιο ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο


LUBEN CREW · 3 Αυγούστου 2016

Η λέξη Γεμενί σημαίνει διάφανο φακιόλι/τσεμπέρι. Επίσης έτσι λέγεται ένα εστιατόριο που προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται ως “οινομαγειρείο” και βρίσκεται στα υπερφωταγωγημένα σοκάκια της Νάουσας στην Πάρο. Το Γεμενί άνοιξε το 2007, αλλά εμείς το πήραμε πρέφα πριν λίγες μέρες, κάτι που είναι πολύ κρίμα γιατί έχουμε πάει πολλές φορές Πάρο κι η αλήθεια είναι ότι αν γνωρίζαμε περί Γεμενίου θα ήταν η στάνταρ καλοκαιρινή μας επίσκεψη για φαγητό μέχρι σκασμού. Πραγματικά, η κουζίνα και η αισθητική του μαγαζιού δε μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχουμε συναντήσει στο νησί.

Ακολουθεί ένα μίνι φωτοντελίριο με τα όσα πήραμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας. Για να μην το κουράζουμε πολύ σας λέμε από τώρα ότι οτιδήποτε ακούμπησε τον ουρανίσκο μας εκείνο το βράδυ κυμαινόταν από πολύ καλό έως καταπληκτικό. Φάτε μάτια ψάρια τώρα:

_ABL0251

Σαλατικό no 1: Γεμενί. Με ρόκα, πράσινη και σκούρα λόλα, ξυνόμηλα, αμύγδαλα, αρσενικό Νάξου και ντρέσινγκ από πορτοκάλι.

_ABL0252

Σαλατικό no 2: Kαρπούζι. Δηλαδή καρπούζι με φέτα, παξιμάδι, τοματίνια και κρέμα μπαλσάμικου. Εδώ θα πρέπει να εξομολογηθώ ότι το να τρώει κάποιος φέτα με καρπούζι μου φαινόταν πάντα εντελώς αψυχολόγητο και το δικιολογούσα μόνο σε εγκύους. Αλλά τελικά ναι, είναι απίστευτος συνδυασμός ή τουλάχιστον η συγκεκριμένη σαλάτα ήταν απίστευτη.

_ABL0260

Στη συνέχεια πήραμε ντόπιο Χταπόδι Κρασάτο, μαγειρεμένο με γλυκό κρασί, μέλι, κρεμμύδια και μπαχάρι το οποίο σερβίρεται με φάβα. Όπως και στην περίπτωση της καρπουζόφετας, ποτέ δεν ήμουν φίλος της φάβας κι όταν λέω δεν ήμουν φίλος εννοώ ότι ούτε καν το πώς ακούγεται σα λέξη δε μ’αρέσει. Και τότε ο Νίκος, ο μερακλής ιδιοκτήτης του μαγαζιού, λες και ήταν μες στο μυαλό μου, μου είπε “κοίτα, εμένα η φάβα δε μ’αρέσει καθόλου, αλλά την κάνουμε πολύ μυστήρια εδώ και τα σπάει”, οπότε κι εγώ απάντησα αυτό. Τελικά είχε δίκιο. Βάζω 8 thumbs up στο ορεκτικό αυτό (το πιάσατε; επειδή το χταπόδι έχει 8 πόδια κι έτσι).

_ABL0262

Συνεχίζοντας το σερί επιτυχημένων επιλογών για ορεκτικά, περάσαμε στα Μανιτάρια Γεμιστά. Τουτέστιν, τσουβαλομανίταρα Γρεβενών γεμιστά με λαχανικά και φέτα. Ξέρω τι σκεφτεστε: Τι σημαίνει τσουβαλομανίταρα; Δεν ξέρω και δε με νοιάζει να σας πω την αλήθεια – ήταν πεντανόστιμα κι αυτό είναι το μόνο που με ενδιαφέρει σχετικά μ’αυτό το είδος μανιταριών.

_ABL0271

Aπό κυρίως πήραμε Κοτόπουλο Καγιέν, κυρίως επειδή ήταν το μοναδικό πιάτο με όνομα αρκετά κλασάτο για τα μούτρα μας. Για τους αστοιχείωτοι, πρόκειται για φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με μοτσαρέλα και λιαστή ντομάτα. Το σερβίρουν με πουρέ πατάτας, λαχανικά σχάρας και τζίντζερ. Δεν ακούγεται πολύ καλό; E, που να το φάτε κιόλας.

_ABL0273

Κάπου εδώ είχαμε αποφασίσει να μη φάμε άλλο αλλά έπρεπε βλέπετε να μας πει ο Νίκος σαν άλλος Δον Κορλεόνε να μας κάνει μια πρόταση που δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε, δηλαδή να μας βγάλει και μια μπριζόλα νεροβούβαλου. Για το τεχνικό του θέματος, μιλάμε για μπριζόλα 600 γρ. με κόκαλλο από νεροβούβαλο της λίμνης Κερκίνης, σερβιρισμέν με λαχανικά σχάρας, τηγανιτές πατάτες και τα απαραίτητα καρυκεύματα βεβαίως-βεβαίως.

Για το οπτικό του θέματος, βουαλά:

Untitled_Panorama1

Όσο για τη γεύση, θα πω το εξής: Το 2010 είχα δει από κοντά αυτά τα μεγαλοπρεπή κτήνη στην Κερκίνη επειδή είχα πάει για το γάμο μιας Σερραίας φίλης μου. Mαγευτικό θεάμα όταν τα βλέπεις στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεδομένης λοιπόν αυτής της σύντομης γνωριμίας που είχα μαζί τους θα μπορούσα να νιώθω λίγο περίεργα που τώρα βρίσκονταν στο πιάτο μου (ή έστω κάποιοι συγγενείς τους). Ε, να σας πω κάτι ρε παιδιά; Eίναι τόσο νόστιμα που δεν μπορούσα να νιώσω άσχημα – ο εγκέφαλος μου ήταν τόσο γεμάτος με την πληροφορία της γευστικής απόλαυσης που δεν υπήρχε χώρος για κάποιο άλλο συναίσθημα. Εκτός από τα ίδια τα βουβάλια βέβαια, συγχαρητήρια αξίζουν και στο σεφ για το άψογο μαρινάρισμα.

Να πούμε κάπου εδώ ότι τα περισσότερα υλικά στο Γεμενί προέρχονται από δικές τους καλλιέργειες, το ψωμί ζυμωμένο από τα χέρια της μαμάς ψήνεται σε ξυλόφουρνο στο περιβόλι τους και το ελαιόλαδο είναι παραγωγής τους. Επίσης να πούμε ότι έχουνε draft μπύρες από τη μικροζυθοποιία Septem στην Εύβοια, εκ των οποίων θα προτείνουμε την 8th Day (I.P.A.). Tέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Νίκος είναι φοβερός τύπος και εκτός από το μαγαζί του, βάζουμε και στον ίδιο τη νοητή σφραγίδα έγκρισης του Luben (στο κούτελο).

Κοινώς, αν ποτέ σχηματιστεί στο μυαλό σας η ερώτηση “που να πάω να φάω στη Νάουσα;”, η απάντηση που δίνουμε εμείς είναι “στο Γεμενί”. Καλή σας όρεξη αγαπητοί φίλοι.

_ABL0303

_ABL0294

Γεμενί
Νάουσα, Πάρος

Τηλ: 22840-51445
Site: Υemeni.gr
Facebook: Yemeni – Traditional Restaurant

 

 

Best of internet