Quantcast
guide EVENTS

Plisskën Festival Winter 2017 : Τελικά υπάρχουν μυθικά φεστιβάλ και τον χειμώνα

Τι θα δούμε στην φετινή διοργάνωση και ποια ονόματα έχουμε ξεχωρίσει από το πλούσιο line up


Μαρίτα Αλημίση · 17 Νοεμβρίου 2017

Το αγαπημένο εναλλακτικό φεστιβάλ με το όνομα γλωσσοδέτη, επιστρέφει λίγο πριν το τέλος του 2017 στον τόπο του εγκλήματος, με ένα πολυαναμενόμενο line up. Μιλάμε, φυσικά, για την χειμερινή εκδοχή του Plisskën Festival, το “ευρωπαϊκότερο” φεστιβάλ που παίζει αυτή την στιγμή στη χώρα (είναι άλλωστε υποψήφιο σε δύο κατηγορίες στα Europian Festival Awards 2017) και σίγουρα πρέπει να τσεκάρεις μερικά απ’ τα live του. Με πλουραρισμό σε καλλιτέχνες, είδη και τάσεις από όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, την 1η και 2η Δεκεμβρίου, θα φιλοξενηθεί ακριβώς όπως και πέρυσι σε 3 χώρους επί της οδού Πειραιώς: Piraeus 117 Academy – Μεταλλουργείο & The Loft, 5 stages (το ένα από αυτά secret).

Το Plisskën έχει καταφέρει στ’αλήθεια να γίνεται κάθε χρόνο talk of the town, αφού εκτός από το να παρουσιάζει -όπως πάντα- μερικές από τις πιο σύγχρονες και ενδιαφέρουσες προτάσεις από κάθε μουσικό είδος, ο κόσμος αποδείχτηκε ότι το γουστάρει και το στηρίζει για την συνολική εμπειρία που προσφέρει. Όχι μόνο δηλαδή για το πλούσιο μουσικό κομμάτι του αλλά και για τις δραστηριότητες και τα διάφορα δρώμενα που μπορεί να βρει κανείς στο χώρο της διοργάνωσης.
Έτσι, λοιπόν, όπως πρέπει να γίνεται με κάθε street festival που σέβεται τον εαυτό του, το περιπετειώδες line up θα πλαισιώνεται από το καθιερωμένο πλέον Food Court ενώ στον χώρο θα υπάρχουν cocktail bars, ένα Pop Up Store αλλά και η έκθεση artwork και φωτογραφίας του φεστιβάλ. Ταυτόχρονα, θα στεγάσει τις περιβαλλοντολογικές του ανησυχίες  (άλλωστε το έχουν βραβεύσει με 2 αστέρια στα Greener Festival Awards) αλλά και το εργαστήριο του Τhe Lab.


Στις επάλξεις, φυσικά, θα βρίσκεται και ο Μύθος όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε κάθε όμορφη φασούλα, κάνοντας το φεστιβάλ μυθικό (you saw what we ‘ve done here). Από το Mythos Bar θα μας προμηθεύει σταθερά με γαλόνια μπύρες ενώ από νωρίς θα έχει στηθεί και το Rodeo Ride για να σε ταρακουνήσει μαζί με τις δυνατές μουσικές του διημέρου.
Εxtra πόντους θα δώσεις σίγουρα και στο καπάκι του Μύθου (ναι στο καπάκι) αφού ανοίγει χωρίς ανοιχτήρι και μπορείς επιτέλους να πάρεις μαζί σου το μπουκάλι. Σημαντικό να κρατάς μπουκάλι και όχι ποτήρι όταν σε σπρώχνουν σε συναυλία, παιδιά.


Από το 2010 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, το Plisskën φιλοξενεί μια ανερχόμενη underground κουλτούρα η οποία μετά την Ευρώπη κερδίζει σταθερά έδαφος και στην Ελλάδα. Στα stage του έχουμε δει θρυλικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Perfume Genius, Savages, Mogwai, The Horrors, King Krule, Black Lips, Death Grips, Wild Beasts, Ariel Pink, Brodinski, Âme, Wooden Shjips, Swans, Fuck Buttons, Mount Kimbie, Vitalic, Simian Mobile Disco και Peaches μεταξύ πολλών άλλων εξαιρετικών περιπτώσεων. Κρατώντας την πολυσυλλεκτική του παράδοση, λοιπόν, άκρως ενδιαφέρουσες θα είναι και οι φετινές ζωντανές εμφανίσεις από ξεχωριστούς experts της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής και όχι μόνο.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σταθούμε σε όλους καθώς μιλάμε για πάνω από 40 διεθνείς και εγχώριους καλλιτέχνες και γκρουπ που θα επισκεφθούν τον Δεκέμβρη την χώρα μας. Υπάρχουν, όμως, μερικά ονόματα που πραγματικά δεν πρέπει να χάσεις, ξεκινώντας, φυσικά, από τους headliners της φετινής χρονιάς.

Ο χαρισματικός Καναδός Mac DeMarco

 Όταν διέρρευσε το album του “Τhis Old Dog” στο διαδίκτυο ο cool τύπος που ακούει στο όνομα Mac DeΜarco έκανε έκκληση στους fans τους να το κατεβάσουν από όποιο παράνομο link τους βολεύει αρκεί να το αποκτήσουν. Του αρέσει υπερβολικά να ξεγυμνώνεται τόσο πάνω στη σκηνή όσο και εκτός αυτής. Έχει διαρρεύσει τη διεύθυνση της κατοικίας του στους στίχους ενός τραγουδιού του. Είναι σε σχέση από τα 14 του με την σχεδόν διάσημη πλέον Kiki. Ξοδεύει πολλές ώρες με τη μητέρα του την οποία και συμβουλεύεται για τη μουσική του. Εφήυρε το δικό του μουσικό είδος το οποίο και ονόμασε “jizz jazz”. Ο Mac DeMarco δεν έχει αδυναμίες. Εκτός από το τσιγάρο.


Ο πατέρας της Ethio-jazz Mulatu Astatke 

Αν και το όνομα του έγινε παγκοσμίως γνωστό από τη σύνθεση “Yegelle Tezeta”, που περιλαμβανόταν στο soundtrack της ταινίας του Jim Jarmusch “Broken Flowers” (2005), ο Αstatke ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους αφρικανούς μουσικούς του 20ου αιώνα με αξιοσημείωτη προσφορά τόσο στην Αιθιοπική μουσική όσο και στη παγκόσμια jazz σκηνή. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ο πατέρας της Ethio-jazz αφού o τολμηρός και ευφάνταστος αυτός καλλιτέχνης χάραξε από νωρίς το δικό του ανορθόδοξο μονοπάτι δοκιμάζοντας και δημιουργώντας ένα νέο είδος από την μίξη της jazz, της latin και της psychedelia κρατώντας πάντα στον πυρήνα παραδοσιακά αιθιοπικά μοτίβα. O Αφρικανός μουσικός υπήρξε ο πρώτος Αφρικανός φοιτητής στο περίφημο Μουσικό Κολέγιο του Μπέρκλει.

Εκτός από τα προφανή, όμως, αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσει κανείς και τις παρακάτω ενδιαφέρουσες περιπτώσεις :

Το πιο πολυσυζητημένο rap crew της χρονιάς, αυτό των Βρετανών 67 

Θεωρούνται το πιο ωμό και αυθεντικό UK rap crew των τελευταίων χρόνων. Προερχόμενοι από το Brixton Hill κατάφεραν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αιφνιδιάσουν το μουσικό τοπίο της Αγγλίας αποκτώντας ένα φανατικό online κοινό που τους προσέφερε εκατομμύρια views στο YouTube και δεκάδες χιλιάδες followers σε όλες τις online πλατφόρμες τους. Αποτελούνται από έξι μέλη, τους Dimzy, LD, Monkey, ASAP, Liquez και SJ, και αυτοαποκαλούνται UK Drillaz. Οι επιρροές τους από τη Chicago drill, την trap, τη grime και τη rap έχουν δημιουργήσει ένα αμάλγαμα δημιουργικής και, ταυτόχρονα, επιθετικής μουσικής, η οποία αντικατοπτρίζει επακριβώς τη ζωή τους στους δρόμους του Brixton.

Το Ολλανδικό ντουέτο των Weval

Το ηλεκτρονικό σχήμα των Harm Coolen και Merijn Scholte Albers, γνωστοί και ως Weval σκαρφίζονται προκλητική και δυναμική ηλεκτρονική μουσική δημιουργώντας επικές μελωδίες και την αίσθηση χορευτικού δράματος. Το ταλαντούχο δίδυμο βρήκε στέγη στην οικογένεια της Kompakt και μετρά μέχρι σήμερα δύο EP, το εντυπωσιακό και περιζήτητο Half Age (2013) και το Easier (2014), ένα άλμπουμ όπου οι Weval δημιούργησαν ένα νέο είδος pop. Το 2016 κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο τους, Weval, ένα άλμπουμ με συναισθηματικό βάρος, γεμάτο synth μελωδίες που κάνουν το σώμα να χορεύει με πιο σκοτεινά στοιχεία.

Οι πειραματιστές του ρυθμικού θορύβου Holy Fuck

Η πειραματική instrumental μουσική των Holy Fuck είναι ταυτόχρονα ρυθμική, μελωδική, χαοτική και κυρίως απρόβλεπτη. Οι Καναδοί ερμηνεύουν την ηλεκτρονική μουσική με το δικό τους μοναδικό τρόπο συνδυάζοντας το μπάσο και τα τύμπανα με πιο ανορθόδοξα “όργανα” όπως έναν προτζέκτορα 35mm ταινιών, παιδικά keyboards και πλαστικά όπλα της σειράς Star Trek. Το αποτέλεσμα παράγει ένα ιδιοφυές electro συνδυαστικά με post-punk επιρροές και πολύ θόρυβο. «Η μπάντα σχηματίστηκε με σκοπό να δημιουργήσει το ισοδύναμο της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιεί τις τεχνικές της μουσικής αυτής» Joe Tangari, Pitchfork Media.

Η underground electronic ποπ σταρ Jessy Lanza

Η Jessy Lanza είναι παραγωγός και τραγουδιστρια που προέρχεται από το Hamilton του Οντάριο αλλά σπούδασε μουσική στο Concordia του Μόντρεαλ. Το ντεμπούτο άλμπουμ της, το οποίο ηχογράφησε με τον συνεργάτη της Jeremy Greenspan των Junior Boys ‘Pull My Hair Back’, βγήκε το 2013 σε σχεδόν καθολικούς επαίνους από Guardian, Times, Dazed & Confused, Wonderland, Pitchfork, Fader ενώ πραγματοποίησε και εμφανίσεις στα KCRW, arte.tv και Channel 4 μεταξύ άλλων. Έχει περιοδεύσει με τους Cut Copy αλλά και ανά τον κόσμο με τον Caribou στον οποίο συνέσφερε ένα τραγούδι στο άλμπουμ του το 2015. To δεύτερο album της κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο “Oh No” από την περίφημη Hyperdub του Kode9.

Οι Ολλανδοί Smerz της XL Recordings

Οι Smerz αποτελούνται από τη Henriette και την Catharina που ενώ μεγάλωσαν στη Νορβηγία ξεκίνησαν να συνεργάζονται μουσικά όταν μετακόμισαν στη Δανία. Η μουσική τους κέρδισε το ενδιαφέρον της underground ραδιοφωνικής ομάδας του NTS και του Benji B. Οι Smerz, που μονίμως αναμιγνύουν ήχους από ποικίλες επιρροές, είναι μια υπέροχη πρόσμιξη διαφορετικών μουσικών είδών που όπως γράφει το FADER, «εκκολάφθηκε μέσα από αμέτρητες βραδιές clubbing μέχρι πρωίας». Πρόσφατα υπέγραψαν στη σπουδαία δισκογραφική εταιρεία XL Recordings του Richard Russell.

Ο παγκοσμίως περιζήτητος dj Ivan Smagghe

Ιβάν ο Τρομερός: ένας από τους πιο περιζήτους παραγωγούς ανά τον κόσμο, o Ιvan Smagghe ισορροπεί με επιδεξιότητα ανάμεσα στο λαμπερό παριζιάνικο hype και στη δεδομένη μουσική ακεραιότητά του. Μαζί με το μόνιμο συνεργάτη του, τον περίφημο Andrew Weatherall, ο Ivan έχει τη μοναδική ικανότητα να επιλέγει με δεξιότητα μουσική από την “ιδιαίτερη” δισκοθήκη του ώστε να ιδρώνει το κοινό στις πίστες των clubs ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να χάνεται η μουσική προσωπικότητά του σε αυτή τη διαδρομή.

Η σπουδαία Λένα Πλάτωνος  

Η Ελληνίδα μουσικός, πιανίστρια και συνθέτρια ηλεκτρονικής μουσικής Λένα Πλάτωνος θεωρείται μια από τις πρωτοπόρους της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής της δεκαετίας του ’80 και παραμένει ενεργή μέχρι και σήμερα. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική σκηνή με δίσκους, όπως οι Μάσκες Ηλίου (1984), το Γκάλοπ(1985) και τα Λεπιδόπτερα (1986), οι οποίοι δημιουργήθηκαν αποκλειστικά με τη χρήση αναλογικών ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων και περιλαμβάνουν αφήγηση της ελληνικής -και συχνά προσωπικής της- πραγματικότητας. Τραγούδια με θέμα τους μετανάστες, την απόλυτη κυριαρχία των υπολογιστών στην καθημερινότητά μας και τη διαφύλαξη του ιδιωτικού μας χώρου αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα μπροστά από την εποχή της, ικανής να αντιληφθεί θέματα που θα κατέκλυζαν τις οθόνες και τις εφημερίδες πολλά χρόνια αργότερα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Festival :

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Main Stage
19:45 Demdike Stare live
20:50 Andy Stott live
21:50 Holy Fuck
23:00 Mulatu Astatke
00:30 Weval live band

Tunnel (Black Athena curated)
19:30 Black Athena Dj set
20:30 Tosin Martyns
21:30 Dednewb
22:30 Giganta live
23:30 67
00:30 Gaika
01:30 Bill Kouligas DJ set

Aquarium
21:00 Thomey Bors
22:30 Illum Sphere
00:30 Brassica live
01:30 Chaos in the CBD
03:30 Ivan Smagghe

Republic
20:00 Matteo Vallicelli
21:00 The Longcut
22:00 Lambert
23:00 Smerz

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Main Stage
19:45 Tops
20:50 Jessy Lanza
21:50 Liars
23:00 Mac Demarco
00:30 Romare live band

Tunnel (NTS curated)
19:30 NTS Radio Dj set
20:30 Coby Sey live
21:30 Loft live
22:30 Lena Platonos
23:30 Laps
00:30 Lady Leshurr
01:30 Last Japan djset

Aquarium
21:00 dog2th
22:30 Lotic
00:00 Autarkic live
01:30 Borrowed
Identity
03:30 Huerco S.

Republic
20:00 Pauli.
21:00 Iguana Death Cult
22:00 Anopolis
23:00 Joyce Wrice

Oι συναυλίες θα ξεκινάνε καθημερινά μετά τις 19:00 και θα τελειώνουν στις 05:30 της επόμενης ημέρας και οι πόρτες θα είναι ανοιχτές από τις 19:00. Τα διήμερα εισιτήρια των 40€ εξαντλήθηκαν ήδη, μπορείς όμως να βρεις των 45€ (έως 10 Νοεμβρίου ή μέχρι εξαντλήσεως) και 50€ (από 10 Νοεμβρίου μέχρι και 1 Δεκεμβρίου). Τα μονοήμερα κοστίζουν 27€  και 32€ (από 10 Νοεμβρίου μέχρι εξαντλήσεως). Τα εισιτήρια μπορείς να τα προμηθευτείς μέσω της πλατφόρμας viva ενώ τo βραχιολάκι σου θα το πάρεις από τον χώρο του Μεταλλουργείου.

Μην ξεχνάς μαζί με τις μπύρες να καταναλώνεις και άφθονο νερό για υπεύθυνη κατανάλωση. Νεράκια θα βρεις όσα θέλεις στο Mythosbar. Φιλική συμβουλή από τον Μύθο για να απολαύσεις μέχρι τέλους το φεστιβάλ.

Καλή διασκέδαση!



Χώροι
/ Stages

Main Stage: Piraeus 117 Academy, Πειραιώς 117

Τunnel & Republic: Μεταλλουργείο, Πειραιώς 127

Αquarium: Τhe Loft, Πειραιώς 123

Pop Up Store: The Loft, Πειραιώς 123

Πληροφορίες:

Website: www.plisskenfestival.gr
Facebook: www.facebook.com/plisskenfestival
Instagram: www.instagram.com/plisskenfest/
Twitter: https://twitter.com/plisskenfest
YouTube: www.youtube.com/user/PlisskenFestival
Tumblr: plisskenfest.tumblr.com/
Spotify: play.spotify.com/user/plissk%C3%ABnfest
Mixcloud: www.mixcloud.com/PlisskenFestival/

Best of internet